prion

Prion. Figuren viser hvordan PrPSc-proteiner påvirker normale celleproteiner og etter hvert gir nervecellene et svampaktig utseende.

Prion. av /Store medisinske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Prion, betegnelse avledet fra begrepet «proteinholdig infeksiøs partikkel» som generelt henviser til en hypotetisk infeksiøs struktur som i sin helhet består av protein, dvs. er uten arvemateriale. Prioner er av den amerikanske nevrologen og nobelprisvinneren (1997) Stanley B. Prusiner (f. 1942) lansert som årsak til skrapesyke og lignende sykdommer (se prionsykdommer). Prusiners prionhypotese er blitt allment godtatt i senere år.

Faktaboks

Uttale
priˈon

Det opprinnelige prionproteinet, kalt PrP, finnes naturlig hos alle pattedyr. Prioner med endret struktur (forkortet PrPsc for skrapesyke-PrP) påvirker andre prioner slik at også de endrer form. Dermed starter en kaskadereaksjon, nedbrytningen hemmes og PrPsc klumper seg sammen. På denne måten kan prionene formere seg uten at noen form for nukleinsyre inngår. Noen varianter av PrPsc har lettere for å innta PrPsc-konfigurasjon enn andre; dette skyldes en arvelig faktor som finnes både hos mennesker og hos en rekke saueraser som er mottagelige for skrapesyke.

Prioner er resistente for vanlige desinfeksjonsmidler som brukes mot virus, og det tar 1 time med autoklavering (i stedet for 20 min.) for å få effektiv varmedekontaminasjon.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg