Brachialgi er smerter som stråler ut i armen, i noen tilfeller også nummenhet og prikkende fornemmelser i fingrene.

Faktaboks

Uttale
brachialgˈi
Etymologi
av latin brachium, ‘arm’, og gresk algos, ‘smerte’

En rekke lidelser i nakke- og skulderpartiet kan være opphavet til brachialgi. De vanligste årsakene er slitasjegikt eller skiveprolaps i halsvirvlene, halsribben som trykker på en nerve til armen eller senelidelser ved skulderleddet. Andre mulige årsaker er skader i skulderens leddkapsel eller lidelser i selve muskulaturen (myoser). Lidelser i muskulaturen utvikler seg gjerne fordi musklene ikke får slappet av. Det kan skyldes nervøsitet og stress, men også gale arbeidsstillinger og bevegelser. Ved skiveprolaps hender det ofte at pasienten holder muskulaturen i kronisk spenn for å unngå smerten.

Det kan være svært vanskelig å identifisere årsaken til brachialgi i hvert enkelt tilfelle. Imidlertid kan svært mange tilfeller av armsmerter behandles symptomatisk med varmebehandling, øvelser og injeksjoner i slimposer, senefester og ledd. Tilbakefall er vanlig fordi det kan være vanskelig å lære seg nye arbeidsstillinger eller å stresse ned i hverdagen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg