myoser

Myoser er en form for muskelsmerter (myalgi). En kan kjenne faste knuter i muskulaturen.
Av /Unsplash.

Artikkelstart

Myoser er en form for muskelsmerter (myalgi). En kan kjenne faste knuter i muskulaturen. En myose kan også føles i den avslappede muskelen, og den er ikke bare øm for trykk, men forårsaker også i hvile en dump, murrende smerte som ofte forverres når muskelen brukes.

Faktaboks

Uttale
myˈoser
Etymologi
av myo- og gresk -osis, ‘tilstand, sykdom’

Myoser regnes ikke som en egen sykdom, men heller som et symptom. 'Myose' er ikke et internasjonalt begrep.

Årsaker

Myoser oppstår i muskler som ikke får mulighet til å slappe av med korte mellomrom. De forekommer særlig i de musklene som opprettholder stående og sittende stilling (nakke-, rygg-, lende- og leggmuskulaturen), samt i de underarmsmusklene som beveger hånd og fingrer. Myoser er særlig hyppige hos mennesker som opplever mye stress og er anspente, og som dermed holder visse muskler krampaktig kontraherte.

Man har ikke påvist forandringer i muskelvevet som kan forklare knutedannelsen, men man antar at den skyldes oksygenmangel. Når en muskel trekker seg sammen, kommer blodkarene i klem, og under en langvarig kontraksjon vil muskelen komme i underskudd på oksygen, og det vil hope seg opp melkesyre i vevet.

Behandling

Den akutte smertetilstanden kan lindres med massasje, varme, ultralydbehandling og injeksjonsbehandling. Muskelavslappende medikamenter har begrenset effekt. Bedring på lengre sikt forutsetter at en lærer muskelavslapning og en arbeidsteknikk som ikke overbelaster muskulaturen. Regelmessig fysisk trening er nyttig på sikt. Også mennesker med smertefulle ledd- og rygglidelser og lignende er veldig utsatt for å få myoser, fordi smertene fremkaller uvilkårlige muskelspenninger for å holde den syke kroppsdelen i ro. Disse myosene må behandles på samme måte, men det er vanskelig å oppnå et varig resultat hvis ikke grunnlidelsen kan helbredes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg