Myoser, muskelinfiltrasjoner, ømme, faste knuter i muskulaturen. En myose kan føles også i den avslappede muskelen, og den er ikke bare øm for trykk, men forårsaker også i hvile en dump, murrende smerte som ofte forverres når muskelen brukes.

Myoser oppstår i muskler som ikke får mulighet til å slappe av med korte mellomrom. De forekommer særlig i de musklene som opprettholder stående og sittende stilling (nakke-, rygg-, lende- og leggmuskulaturen), samt i de underarmsmusklene som beveger hånd og fingrer. Myosene er særlig hyppige hos stressede og anspente mennesker som vanemessig holder visse muskler krampaktig kontraherte.

Man har ikke påvist forandringer i muskelvevet som kan forklare knutedannelsen, men man antar at den skyldes oksygenmangel. Når en muskel kontraherer seg, klemmes dens blodkar sammen, og under en langvarig kontraksjon vil muskelen komme i underskudd på oksygen, og det vil hope seg opp melkesyre i vevet.

Den akutte smertetilstanden kan lindres med massasje, varme- og ultralydbehandling og injeksjonsbehandling. Muskelavslappende medikamenter har oftest begrenset effekt. Bedring på lengre sikt forutsetter at pasienten lærer muskelavslapning og en arbeidsteknikk som ikke overbelaster muskulaturen. Også mennesker med smertefulle ledd- og rygglidelser o.l. er meget utsatt for å få myoser, fordi smertene fremkaller uvilkårlige muskelspenninger for å holde den syke kroppsdelen i ro. Disse myosene må behandles på samme måte, men det er vanskelig å oppnå et varig resultat hvis ikke grunnlidelsen kan helbredes. Se også belastningssykdommer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.