Myoser er muskelinfiltrasjoner, det vil si ømme, faste knuter i muskulaturen. En myose kan føles også i den avslappede muskelen, og den er ikke bare øm for trykk, men forårsaker også i hvile en dump, murrende smerte som ofte forverres når muskelen brukes.

Myoser oppstår i muskler som ikke får mulighet til å slappe av med korte mellomrom. De forekommer særlig i de musklene som opprettholder stående og sittende stilling (nakke-, rygg-, lende- og leggmuskulaturen), samt i de underarmsmusklene som beveger hånd og fingrer. Myoser er særlig hyppige hos mennesker som opplever mye stress og er anspente, og som dermed holder visse muskler krampaktig kontraherte.

Man har ikke påvist forandringer i muskelvevet som kan forklare knutedannelsen, men man antar at den skyldes oksygenmangel. Når en muskel kontraherer seg, klemmes dens blodkar sammen, og under en langvarig kontraksjon vil muskelen komme i underskudd på oksygen, og det vil hope seg opp melkesyre i vevet.

Den akutte smertetilstanden kan lindres med massasje, varme- og ultralydbehandling og injeksjonsbehandling. Muskelavslappende medikamenter har oftest begrenset effekt. Bedring på lengre sikt forutsetter at pasienten lærer muskelavslapning og en arbeidsteknikk som ikke overbelaster muskulaturen. Også mennesker med smertefulle ledd- og rygglidelser og lignende er veldig utsatt for å få myoser, fordi smertene fremkaller uvilkårlige muskelspenninger for å holde den syke kroppsdelen i ro. Disse myosene må behandles på samme måte, men det er vanskelig å oppnå et varig resultat hvis ikke grunnlidelsen kan helbredes.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.