Cervikobrakialt syndrom er en tilstand som kjennetegnes av smerter i nakken, skulderbuens muskler og i armen. Vanligvis er bare en side angrepet.

Faktaboks

Uttale
servikobrakiˈalt syndrˈom
Etymologi
av latin cerviko-, 'hals-' og brakial, 'som har med armen å gjøre'

Årsak

Tilstanden skyldes som regel betennelse i sener, muskler eller ledd rundt nakke, skulder og arm. Smertene kan også stamme fra press på nervene i forløpet mellom nakken og armen, for eksempel fra nerverøtter (nervesmerter) som kommer i klem ved diskusprolaps i nakken, eller spondylose med forkalkninger. En sjelden årsak er thoraxapertursyndrom (thoracic outlet syndrom) der nerver og blodårer mellom nakke og armhule blir presset sammen ved enkelte bevegelser.

Symptomer

Typisk for nervesmerter er følelse av stikk eller nummenhet som stråler ut i armen eller den øvre delen av brystkassen. Huden kan være overfølsom i deler av nakken, skulder eller arm. Symptomene kan utløses ved nakke- eller armbevegelser. Smerter fra muskler, sener og ledd er mer begrenset til det utløsende området.

Undersøkelser

Undersøkelsene skal påvise typiske kjennetegn og utelukke andre sykdomsårsaker. Ledd, muskler, sener og nerver vurderes. Noen ganger kan MR-undersøkelser av nakke og skuldre, samt vurdering av nerver og blodtilførsel være aktuelt. Blodprøver viser ikke spesielle utslag.

Behandling

Tiltakene retter seg mot årsaken. Ulike typer fysioterapi med tilpassede øvelser og trening brukes ofte. Forebygging ved å endre utløsende årsaker som tilpasning av arbeidsplassen i belastende yrker bør også vurderes. I en begrenset periode kan smertelindrende legemidler som paracetamol eller NSAIDs brukes.

Et prolaps som presser på nervene i nakken kan gjøre operasjon nødvendig. Snarlig operasjon er viktig hvis nervene står i fare for å bli varig skadet. Det er nevrokirurger som gjør disse operasjonene og som foretar undersøkelsene og vurderingen på forhånd, gjerne i samarbeid med nevrolog. De fleste prolapser blir imidlertid bra av seg selv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg