bronkopulmonal dysplasi

Artikkelstart

Bronkopulmonal dysplasi er en lungesykdom som skyldes manglende utvikling eller skade på lungene hos for tidlig fødte barn. Sykdommen krever tilførsel av oksygen eller pustehjelp med respirator eller lignende utstyr.

Faktaboks

Uttale
brˈonkopulmonal dysplasˈi
Etymologi
av gresk bronchoi, ‘luftrør’, entall bronkus, latin pulmo ‘lunge’ og gresk dys-, ‘dårlig’, og plasis, ‘utforming’

Respiratory distress syndrome (RDS), som kan skyldes manglende dannelse av surfaktant hos premature, er en vanlig årsak til bronkopulmonal dysplasi. Mye tyder på at risikoen for å utvikle respiratory distress syndrome øker ved for tidlig fødsel, ved redusert fostervekst og mors røyking i svangerskapet. I tillegg kan respiratorbehandling av premature og tilførsel av høye konsentrasjoner oksygen virke skadelig på det nyfødte barnets lunger og dermed bidra til utviklingen av bronkopulmonal dysplasi.

Tilstanden bedres vanligvis i løpet av to til fire måneder etter at diagnosen er stilt, i takt med at barnet vokser. Noen barn kan bli avhengige av behandling over lengre tid. Alvorlige tilfeller av bronkopulmonal dysplasi er forbundet med fare for vedvarende problemer med lunger og luftveier, samt forsinket utvikling av motoriske og intellektuelle ferdigheter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg