Bronkopulmonal dysplasi er en lungesykdom som skyldes manglende utvikling eller skade på lungene hos for tidlig fødte barn (premature barn). Sykdommen krever tilførsel av oksygen eller pustehjelp med respirator eller lignende utstyr.

Faktaboks

Uttale
brˈonkopulmonal dysplasˈi
Etymologi
av gresk bronchoi, ‘luftrør’, entall bronkus, latin pulmo ‘lunge’ og gresk dys-, ‘dårlig’, og plasis, ‘utforming’

Årsaker

Respiratory distress syndrome (RDS) er en vanlig årsak til bronkopulmonal dysplasi. RDS kan skyldes manglende dannelse av surfaktant hos for tidlig fødte barn. Mye tyder på at risikoen for å utvikle respiratory distress syndrome øker ved for tidlig fødsel, ved redusert fostervekst og hvis mor røyker under svangerskapet.

I tillegg kan respiratorbehandling av premature og tilførsel av høye konsentrasjoner oksygen virke skadelig på det nyfødte barnets lunger og dermed bidra til utviklingen av bronkopulmonal dysplasi.

Sykdomsutvikling

Tilstanden bedres vanligvis i løpet av to til fire måneder etter at diagnosen er stilt, i takt med at barnet vokser. Noen barn kan bli avhengige av behandling over lengre tid.

Alvorlige tilfeller av bronkopulmonal dysplasi er forbundet med fare for vedvarende problemer med lunger og luftveier, samt forsinket utvikling av motoriske og intellektuelle ferdigheter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg