Brucellose er en sjelden, bakteriell infeksjon. Den overføres fra gårdsdyr og kan gi febersykdom. Sykdommen skyldes ulike arter av Brucella, som kan overføres til mennesker fra smittede kyr, geiter og griser.

Faktaboks

Uttale
brucellˈose
Også kjent som
febris undulans, undulantfeber

Gårdsarbeidere, veterinærer og mennesker som arbeider på slakterier, har høyest risiko for å bli smittet. Bakterien kan komme inn i blodstrømmen gjennom et sår, eller den kan pustes inn. I enkelte land kan man få sykdommen ved å drikke melk eller ved å spise melkeprodukter som ikke er pasteurisert. Brucellose er sjelden hos norske gårdsdyr.

Symptomer og tegn

Akutt brucellose gir et enkelt anfall med høy feber, skjelving, dump smerte og rikelig svette. Anfallet varer i ett par dager. Andre symptomer og tegn kan være hodepine, dårlig appetitt, vekttap, ryggsmerter, slapphet og depresjon. Alvorlige tilfeller som ikke behandles, kan en sjelden gang gi komplikasjoner som kan være dødelige, som lungebetennelse eller hjernehinnebetennelse. Kronisk brucellose kan gi anfall som kommer tilbake i løpet av måneder eller år.

Diagnose

En sikker diagnose på brucellose får man ved å ta blodkultur til langtidsdyrking (3 uker) og andre blodprøver.

Behandling

Sykdommen behandles med sengeleie, hvile og antibiotika.

Historie

Det var den danske professor B. Bang som i 1897 påviste at B. abortus er årsaken til smittsom abort hos ku.

Febris undulans

Febris undulans er en tidligere betegnelse på brucellose. Navnet betegner den svingende feber som kan sees ved ubehandlet brucellose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg