Cave er et medisinsk uttrykk som betyr «skal ikke ha» eller «kontraindisert». Det brukes i medisinen for å advare mot skadelige prosedyrer eller kombinasjoner av legemidler med andre medikamenter, næringsmidler og rusmidler. Eksempel: Dersom det i en journal står cave morfin, betyr det at pasienten ikke skal ha morfin.

Faktaboks

Uttale
cˈave
Etymologi
latin ‘vokt deg for’

Bruken av dette ordet er på retur, blant annet fordi det ikke sier noe om hvilken reaksjon pasienten har hatt. Det anbefales at man i stedet beskriver den faktiske reaksjonen. Hvorvidt opplysninger om tidligere hypersensitivitetsreaksjoner skal medføre at helsepersonell i neste omgang ikke bør benytte legemidlet, vil variere ut fra den aktuelle behandlingssituasjonen og indikasjonen.

Historikk

I romersk tid ble ordet cave brukt i den opprinnelige betydningen, for eksempel cave canem: «vokt deg for hunden» og cave felicem: «vokt deg for katten».

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg