Cross-dressing eller transing betyr å presentere seg i et annet kjønnsuttrykk enn det man vanligivs har. Dette kan for eksempel være menn som tar på seg kjole og sminke eller kvinner som bruker løsbart.

Faktaboks

Uttale
krås-
Etymologi
engelsk ‘kle seg motsatt’

Uttrykket cross-dressing brukes mindre nå enn tidligere. Det har i hverdagsspråk gjerne blitt brukt til å benevne det som nå er utdaterte kjønnsidentitetsforstyrrelser som transseksualisme og transvestittisme.

Cross-dressing beskriver et midlertidig skifte i kjønnsuttrykk, mens transpersoner og personer med kjønnsinkongruens har en vedvarende opplevelse over tid av at ens kjønnsidentitet er annerledes enn fødselskjønn. Cross-dressing viser til ulike former for lek med motsatt kjønnsuttrykk og beskriver altså ikke en persons kjønnsidentitet.

Begrepet cross-dressing har blitt mindre brukt etter hvert som at tokjønnsmodellen – altså antagelsen om at det kun finnes to kjønn – har blitt kritisert og utfordret.

Personer som driver med drag, utøver gjerne noen former for cross-dressing. Samtidig viser drag til en kunstart og forbindes ofte med en eller annen form for opptreden, mens cross-dressing ikke forutsetter et show eller et underholdsningsøyemed.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg