transseksualisme

Artikkelstart

Transseksualisme er en tidligere medisinsk diagnose, som beskriver en situasjon der en person oppfatter å ha en kjønnsidentitet som ikke samsvarer med kjønnet som ble registrert ved fødsel. Fødselskjønn blir registrert basert på ytre kjønnsorganer. Det vil for eksempel si at en person registrert med kvinnelig fødselskjønn har en mannlig kjønnsidentitet. Tradisjonelt har transseksualisme beskrevet personer som går enten fra kvinne til mann eller fra mann til kvinne. Diagnosen hviler altså på en binær forståelse av kjønn som enten mann eller kvinne. Transseksualisme var frem til 2013 en diagnose i klassifikasjonssystemet for psykiske lidelser utgitt av Den amerikanske psykiaterforeningen (APA). I dag er den diagnostiske betegnelsen kjønnsdysfori. Transseksualisme/kjønnsidentitetsforstyrrelse var frem til 2019 registrert som en psykisk lidelse i den internasjonale statistiske klassifikasjonen av sykdommer og relaterte helseproblemer, ICD, utgitt av Verdens helseorganisasjon (WHO). I 2019 ble diagnosen gitt et nytt navn, kjønnsinkongruens, og flyttet ut av kapittelet for psykiske lidelser. I begge klassifikasjonssystem ble innholdet i diagnosen samtidig endret. Der transseksualisme ble beskrevet som en opplevelse av å tilhøre det motsatte kjønn, blir de nye diagnosene, kjønnsdysfori og kjønnsinkongruens, beskrevet mer nøkternt som et manglende samsvar mellom registrert kjønn ved fødsel og kjønnsidentitet. Diagnosen dekker altså i dag også de som verken opplever seg som kvinner eller menn, men som på forskjellige måter plasserer seg utenfor den enten-eller tenkningen som har preget kjønnsforståelsen i århundrer. For å sikre tilgang til behandling ble fenomenet i ICD flyttet til et nytt kapittel om seksuell helse.

Faktaboks

Etymologi
av latin trans, ‘tvers over, på den andre siden’ og sexus, ‘kjønn’. (Oversettelsen av sexus til det norske ‘seksuell’ blir misvisende fordi dette ikke er å oppfatte som en seksualitet, men som en kjønnsoppfatning. )
Også kjent som
transkjønnet

Historie

Som fenomen ble transseksualisme beskrevet av den tyske sexologen Magnus Hirschfeld (1868–1935) allerede tidlig på 1900-tallet. Etter hvert kom fenomenet også til å bli beskrevet som en medisinsk diagnose. Med innføringen av moderne diagnosebetegnelser fikk transseksualisme betegnelsen F64.0 i diagnosemanualen ICD. Her klassifiseres transseksualisme som en type kjønnsdysfori. Dysfori betyr smerte, fortvilelse eller annet betydelig ubehag.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bremer, Signe (2011): Kroppslinjer. Kön, transsexualisme och kropp i berättelser om könskorrigering, Makadam forlag, Stockholm Universitet
  • Green, Jamison (2004). Becoming a visible man. Vanderbilt University Press
  • Motmans, Joz ; Nieder,Timo O. & Walter Pierre Bouman (2019) Transforming the paradigm of nonbinary transgender health: A field in transition, International Journal of Transgenderism, 20:2-3, 119-125.

Kommentarer (1)

skrev Tarald Stein

Det bør være ønskelig å begrense forvirringen på dette feltet. "Den kvinnelige transseksuelle, som altså føler seg som mann" bidrar ikke til større klarhet. Det gir liten mening (muligens med unntak av for legestanden) å omtale en person som identifiserer seg som mann og etter hvert ser mannlig ut, som kvinnelig eller kvinne. Man bør også nevne Rikshospitalets seksjon for transseksualisme i denne sammenhengen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg