kjønnsinkongruens

Artikkelstart

Kjønnsinkongruens er mangel på samsvar mellom det kjønn kjønnsorganene tilsier og personens egen oppfatning om hvilket kjønn vedkomende har. Om man for eksempel har penis, men føler seg som kvinne, er det et eksempel på kjønnsinkongruens. Ofte kan man si at den subjektive kjønnsopplevelsen eller kjønnsidentiteten ikke samsvarer med det kjønn vedkommende fikk tildelt ved fødselen.

Kjønnsinkongruens vil omfatte alle diagnoser som tidligere begynte med «trans-». Dette så nær som at noen av dem som oppfatter seg som transvestitter, vil si at deres drivkraft ikke har noe med kjønnsidentitet å gjøre. Personer som avviser kjønn for egen del (agender), vil likevel regnes som en del av inkongruensspekteret.

Personer som opplever kjønnsinkongruens vil ofte ha behov for kroppsjusterende, kjønnsbekreftende behandling med hormoner og/eller kirurgi. Behov for skjegg og kroppshår fjerning med laser eller elektrolyse er også vanlig.

I arbeidet med å videreutvikle Verdens Helseorganisasjons nye diagnose-manual, ICD-11, har fagmiljøene blitt enige om:

  1. Å erstatte de forskjellige transdiagnosene (transseksualisme, kjønnsidentitets-forstyrrelse) med en ny betegnelse: Gender incongruence, som på norsk vil være kjønnsinkongruens eller manglende kjønnssamsvar.

  2. Kjønnsinkongruens-kategoriene i ICD10 flyttes ut av kapitlet for mentale forstyrrelser i delkapitlet personlighetsforstyrrelser, til et nytt og eget kapittel i ICD11 om problemstillinger eller utfordringer knyttet til kjønn og seksuell helse.

Se også transseksualisme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg