kjønnsidentitetsforstyrrelse

Artikkelstart

Kjønnsidentitetsforstyrrelse er en samlebetegnelse som har vært brukt om fenomener hvor personer ikke sikkert oppfatter seg selv som mann eller kvinne, eller oppfatter seg av annet kjønn enn det vedkommende ble tildelt ved fødselen. I begrepet inngår transseksualitet, transvestittisme og andre uttrykk som trans eller transperson. Uttrykket 'kjønnsidentitetsforstyrrelse' brukes stadig sjeldnere og vil erstattes av begrep som kjønnsinkongruens. Dette fordi man ikke lenger anser fenomenet som en forstyrrelse. I den nye diagnosemanualen fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) er det laget et nytt kapittel om tilstander som har med seksuelle helse å gjøre. Dette kapittelet omtaler nå også alt som har med kjønnsinkongruens å gjøre.

Faktaboks

Også kjent som
eng. gender identity disorder

Utbredelse

Det å oppleve at kjønnsorganene ikke samsvarer med det tildelte kjønnet er et fenomen som sees hyppigere og hyppigere over hele kloden. Rapporter fra mange land, deriblant Nederland og New Zealand anslår at et sted mellom en og to prosent av befolkningen kjenner seg igjen i denne opplevelsen av uoverensstemmelse mellom egne kjønnsorganer og tildelt kjønn. Selvbeskrivelsene vil variere fra kjønnsoperert kvinne eller mann, til transperson, transe, kjønnskeiv, kjønnsinkongruent, ikkekjønn med flere.

Årsaker

Det er omfattende enighet om at biologiske forhold i hjernen spiller en viktig rolle i menneskers opplevelse av egen kjønnsidentitet. Utvikling av det som kan kalles 'kjønnede hjerneforskjeller' ser ut til å ha noe med cellene i kroppen sin følsomhet for kjønnshormoner å gjøre. I lys av denne forståelsen vil alt, både det vanlige og det uvanlige oppfattes som naturlige variasjoner, ikke forstyrrelser.

Behandling

En ekspertinnstilling levert til regjeringen i april 2015, anbefaler at personer som opplever kjønnsinkongruens og har plager i tilslutning til dette, skal få samtaler, hormonell behandling og større eller mindre kirurgiske kroppsjusteringer etter egne behov.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg