Kjønnsidentitetsforstyrrelse, fellesbetegnelse som har vært brukt om fenomen som er kjennetegnet ved at personen har en usikker oppfatning av seg selv som mann eller kvinne, eller at personen oppfatter seg av annet kjønn enn det hva vedkommende ble tillagt ved fødselen. I begrepet inngår transseksualitet, transvestittisme og andre uttrykk som trans eller transperson. Uttrykket kjønnsidentitetsforstyrrelse anvendes stadig sjeldnere og vil erstattes av begrep som "kjønnsinkongruens". Dette fordi man ikke lenger anser fenomenet som en forstyrrelse.

Hyppigheten av det fenomen at en person ikke oppfatter sitt kjønn i samsvar med sine egne kjønnsorgan har vist økende forekomst over hele kloden. Rapporter fra mange land, deriblant Nederland og New Zealand anslår at et sted mellom 1 % og 2 % av populasjonen vil beskrive seg innenfor dette fenomenet. Selvbeskrivelsene vil variere fra kjønnsoperert kvinne eller mann, til transperson, transe, kjønnskeiv m.fl.

Det er omfattende enighet om at biologiske forhold i hjernen er medvirkende til menneskers opplevelse av egen kjønnsidentitet.

En ekspertinnstilling levert til regjeringen i april 2015, anbefaler at personer som opplever kjønnsinkongruens og har plager i tilslutning til dette, skal få samtaler, hormonell og større eller mindre kirurgiske kroppsjusteringer etter egne behov.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.