Cyklotym lidelse er en psykisk lidelse kjennetegnet ved vedvarende stemningssvingninger over mange år i form av veksling mellom mildere grader av depressivitet og hevet stemningsleie. Avgrensningen overfor svingninger i stemningsleiet som uttrykk for stabile kjennetegn ved personlighet (cykloid personlighet; cyklotym personlighet) og mer uttalte stemningssvingninger som uttrykk for en raskt svingende bipolar lidelse kan være vanskelig. Cyklotym lidelse antas til en viss grad å være arvelig betinget, men kunnskapen om årsakene er for øvrig relativt sparsomme. Cyklotym lidelse skilles fra tilsvarende tilstander fremkalt av for eksempel stoffskiftesykdommer, nevrologiske sykdommer, stoff eller medikamenter.

Faktaboks

Uttale
cyklotˈym lidelse
Etymologi
av cyklo- og gresk ‘sinn’
Også kjent som
cyklotymi syklotymi syklotym lidelse

Cyklotym lidelse starter oftest i tenårene eller ung voksen alder. Lidelsen er kronisk. Personer med en cyklotym lidelse har en øket risiko for å utvikle en bipolar lidelse senere i forløpet. Behandling med medisiner er oftest aktuelt (for eksempel litium eller antiepileptika) og kan hjelpe en del. Systematisk samtalebehandling (psykoterapi) kan være nyttig i tillegg. Noen utvikler stoff- og alkoholmisbruk i forløpet av lidelsen. Søvnforstyrrelser er også vanlig. Anslagsvis 0,4–1 prosent utvikler en cyklotym lidelse i løpet av sitt liv. Det er ingen forskjell i hyppighet mellom kjønnene, men kvinner søker oftere legehjelp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg