Kjønnsorganer.

Kjønnsorganer. Lengdesnitt gjennom de kvinnelige indre og ytre genitalier.

Av /KF-arkiv ※.
Kjønnsorganer.

Kjønnsorganer. Kvinnens indre kjønnsorganer sett forfra.

Av /KF-arkiv ※.

Underlivsbetennelse, som ofte omtales som PID (pelvic inflammatory disease), er en betennelse av noen eller alle de indre kjønnsorganer. Betennelse i livmorhalsen (cervicitt), i livmorslimhinnen (endometritt), i egglederne (salpingitt) og i eggstokkene inngår. Betennelsen kan også gripe over på andre organer i bekkenet.

Faktaboks

Etymologi
av gresk salpinx, ‘eggleder’, og -itis, ‘betennelse’
Også kjent som
salpingitt

Årsaker

I skjeden hos friske kvinner er det en rekke ulike bakterier som potensielt kan gi opphav til infeksjon i bekkenorganene, men som vanligvis ikke gjør det. Slimet i livmorhalsen utgjør en ganske effektiv barriere mot bakterier, og det kan være sykdomsfremkallende bakterier i livmorhalsen uten at de trenger videre oppover og uten at de gjør skade. Hvis denne barrieren brytes, og det kan for eksempel skje under menstruasjon, kan bakteriene trenge oppover og gi betennelse. Barrieren kan også bli brutt av infeksjon i livmorhalsen med seksuelt overførte bakterier, som klamydia, gonoré og mycoplasma genitalium.

Bakterier fra livmorhalsen kan også føres oppover sammen med innsetting av spiral eller under et abortinngrep.

Den vanligste bakterien som isoleres i forbindelse med PID i våre dager, er klamydia. Gonoré kan også gi PID, men er nå sjelden. Ofte finnes det en blanding av bakterier, og det kan være ulike bakterier avhengig av om prøven tas fra livmorhalsen, livmoren eller egglederne.

Risikofaktorer

Samleie er den viktigste risikofaktoren for PID. Kondom beskytter. P-piller øker risikoen for å få en infeksjon i livmorhalsen, men beskytter mot at infeksjonen stiger oppover til livmoren og egglederne. Hormonspiral ser også ut til å beskytte mot PID, mens kopperspiral ikke har noen innvirkning på risiko for underlivsinfeksjon.

Symptomer

Symptomene på egglederbetennelse kan være akutte, med smerter i underlivet, feber, kvalme og oppkast. De kan også være mer snikende, med kroniske, dumpe smerter. I akutte tilfeller kan diagnosen være lett å stille ved en vanlig gynekologisk undersøkelse og blodprøver som viser karakteristiske betennelsesforandringer med økt antall hvite blodceller og forhøyet CRP. I mindre akutte tilfeller kan det være vanskelig å stille en sikker diagnose. Da kan tilstanden avklares ved å se på egglederne via et laparoskop.

Cervicitt kan forekomme uten at det samtidig er egglederbetennelse. Cervicitt ytrer seg som tykk, gulaktig utflod, ofte sammen med litt vage smerter. Smerter under samleie kan også forekomme. Endometritt er sjelden uten at det foreligger en samtidig egglederbetennelse, men kan forekomme etter en utskrapning eller abort. Endometritt gir utflod, smerter og feber.

Behandling

PID skal behandles med antibiotika.

Komplikasjoner

Betennelsen kan være så kraftig at egglederne blir fylt med puss, og at det utvikler seg sammenvoksninger mellom egglederne og bukhinnen og andre strukturer i nærheten. Her kan det danne seg pussfylte hulrom, abscesser. Da er det ofte ikke nok med antibiotikabehandling, men det må sykehusinnleggelse til, med tømming av abscessen eller et kirurgisk inngrep der de angrepne organene blir fjernet.

Etter en egglederbetennelse kan det utvikle seg sammenvoksninger i selve egglederen, noe som fører til sterilitet. Slike sammenvoksninger kan også føre til senere svangerskap utenfor livmoren, fordi et befruktet egg ikke kan passere egglederen på normal måte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg