Prostata.

Prostata. Urinblære, prostata og sædblære hos en mann.

Av /NTB Scanpix ※.

Sædblærene er to poseformede kjertler bak urinblæren hos mannen. De produserer et sekret som blander seg med sæden.

Faktaboks

Også kjent som

vesicula seminalis

glandula vesiculosa

Sædblærenes utførselsgang (ductus excretorius) er sterkt snodd og munner inn i sædlederne fra siden (lateralt), like før disse går inn gjennom baksiden av prostata. Sammen går de inn i urinrørets prostatadel som ductus ejaculatorius. Sædblærene er omtrent 5–8 centimeter lange og omtrent to centimeter tykke. De ligger utenfor bukhinnen (ekstraperitonealt). Overflaten er ujevnt «buklet».

Kjertlene har glatt muskulatur i veggen og produserer et basisk sekret (pH 7,3) som blander seg med sæden og utgjør hovedmengden av den. Sekretet inneholder dessuten C-vitamin og fruktose, som er av betydning for opprettholdelsen av sædcellenes aktivitet og stoffskifte.

Hos virvelløse dyr

Hos en del virvelløse dyr er «sædblære» en liten sekk i tilknytning til de hannlige kjønnsorganene, der sædcellene oppbevares for å gjennomgå avsluttende modning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg