ileum

Første del av tynntarmen kalles duodenum eller tolvfingertarmen, og er 27-30 cm lang. Neste del kalles jejunum eller tomtarmen, og er ca 1,5 meter lang. Siste 2/3 av tynntarmen, tilsvarende 4-5 meter, kalles ileum.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Ileum er den nedre 2/3 av den om lag 4–5 meter lange tynntarmen, hvor det meste av nedbrytningen og oppsugingen av næringsstoffene foregår.

Faktaboks

Uttale
ˈileum
Etymologi
av gresk eilein, ‘bukte, slynge seg’
Også kjent som
krumtarmen

Oppbygning

Ileum skiller seg ikke utvendig fra den øvre delen av tynntarmen (jejunum), men har innvendig atskillig færre og lavere slimhinnefolder. Ileumveggen har dessuten store ansamlinger av lymfatisk vev (Peyers plakk). I motsetning til tynntarmens øverste del, tolvfingertarmen, har både jejunum og ileum krøs, og ligger dermed helt omgitt av bukhinnen (peritoneum), det vil si: intraperitonealt. De kalles derfor til sammen krøstarmen. Den nederste delen av ileum munner inn i tykktarmen gjennom en ventillignende åpning (valva ileocoecalis).

Sykdommer

Det kan forekomme lokale eller generelle betennelsesprosesser som kan forandre tarmslimhinnen og dens funksjon i alvorlig grad (Crohns sykdom, ileitt). Slike prosesser kan også oppstå ved at infeksjonsskapende mikrober tilføres utenfra (tyfoidfeber). Også misdannelser av ileum kan gi lokale betennelser (Meckels divertikkel).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg