Descemetocele er en lokalisert frembuking av Descemets membran, som er øyets hornhinnes nest innerste lag. Frembukingen omfatter nesten alltid bare en begrenset del av hornhinnens areal.

Årsak

Et descemetocele oppstår hvis det meste av hornhinnevevet foran Descemets membran er forsvunnet, noe som oftest skyldes en alvorlig og gjerne langvarig hornhinnebetennelse (keratitt). Membranen er meget tynn, men likevel generelt mer motstandsdyktig mot infeksjon enn det utenforliggende hornhinnestromaet. Innenfor Descemets membran ligger hornhinne endotelet, som kun består av ett enkelt cellelag.)

Særlig hyppig kan descemetocele oppstå i forbindelse med hornhinnebetennelser forårsaket av den gram negative bakterien Pseudomonas aeruginosa, som har uttalt tendens til å bryte ned hornhinnevevet. En annen viktig årsak til dannelsen av et descemetocele er dyptgripende infeksjon med Herpes simplex virus, spesielt hvis øyet er blitt behandlet med kortikosteroidholdige øyedråper.

Når et descemetocele oppdages, må en eventuelt mistenkt ledsagende infeksjon behandles intensivt med øyedråper. Forøvrig må pasienten informeres om at trykk mot øyet må unngås, og øyet blir gjerne noen uker dekket av en bandasjelinse for ekstra beskyttelse mot utvendige mekaniske skader og fremmedlegemer.

Perforasjon

Hvis også Descemets membran brytes ned, oppstår det en hornhinneperforasjon, fordi endotelcellelaget ikke har noen egen mekanisk styrke.

Er perforasjonen svært liten (under én millimeter) kan den i blant limes, men oftest kreves en gjennomgående hornhinnetransplantasjon for å redde situasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg