Pseudomonas

Artikkelstart

Pseudomonas er en slekt bakterier som lever jord og vann og som ved anledning kan kolonisere og eventuelt forårsake infeksjon hos mennesker. Pseudomonas er gramnegative stavbakterier, hvorav noen arter produserer gule, grønne eller blå fargestoffer (pigmenter). Flageller på overflaten gjør at de er bevegelige, derfor vil de spre seg i store ringer i skålen ved dyrking.

Faktaboks

Uttale
pseudomˈonas

Pseudomonas fluorescens er vanlig i jord og overflatevann og danner et fluorescerende gulgrønt fargestoff.

Pseudomonas aeruginosa er vanlig i tarmen, men er en viktig årsak til opportunistiske infeksjoner hos mennesket. Den kan finnes i infiserte sår og gjør da at pusset får en blågrønn farge og en karakteristisk lukt. Bakteriene kan forårsake alvorlige infeksjoner, spesielt ved brannskader og cystisk fibrose, og er meget motstandsdyktige mot antibiotika. De er ikke sjelden årsak til sykehusinfeksjoner.

Pseudomonas på planter

Mange Pseudomonas-arter opptrer hos planter. Storparten har et saprofyttisk levevis, og de utgjør en naturlig bestanddel av mikrofloraen på plantenes overjordiske deler (epifyttisk flora), eller på røttene (rhizosfærisk flora).

De kan ha en gunstig innvirkning på plantenes vekst (plant growth-promoting rhizobacteria, PGPR), og noen er blitt isolert og brukt til biologisk bekjempelse av ulike plantesykdommer. En god del arter kan derimot være årsak til ødeleggende sykdommer på planter. Angrep kan føre til bløtråtning av planter og plantedeler, nekrotiske flekker på blad og blomster, eller visning av hele planten eller deler av denne som blomster og skudd.

Fluoriscerende Pseudomonas-arter

De fleste plantepatogene artene hører til i gruppen av fluorescerende Pseudomonas-arter. Viktigst er Pseudomonas syringae, som er en meget heterogen art. Den omfatter mange patogener som det foreløpig ikke har lykkes å skille fra hverandre på annen måte enn ved hvilke planteslag som angripes.

Disse patogenene betegnes med dagens nomenklaturregler som patovarer (forkortet pv.) av Pseudomonas syringae. Viktigst i Norge er bakteriekreft (Pseudomonas syringae pv. morsprunorum og Pseudomonas syringae pv. syringae).

Pseudomonas syringae pv. marginalis forårsaker bløtråte på mange vekster, først og fremst grønnsaker. Andre syringae-patovarer gir bladflekker på ulike kornslag, bladflekker og visning av bønne og soyabønne, og bladflekker og visning av tomat.

Pseudomonas syringae pv. tabaci, med det engelske navnet wildfire, er en av de alvorligste sykdommene på tobakksplanter, hvor den kan få epidemisk forløp; spesielt i såbed.

Pseudomonas corrugata er årsak til bakteriemargråte, en alvorlig visnesykdom på tomat i veksthus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg