Pseudomonas, slekt av jord- og vannbakterier som finnes i miljøet og som ved anledning kan kolonisere og eventuelt forårsake infeksjon hos mennesket. Pseudomonas er gramnegative stavbakterier, hvorav noen arter produserer gule, grønne eller blå fargestoffer (pigmenter). Flageller på overflaten gjør at de er bevegelige, og de har derfor en svært spredende konsentrisk vekst ved dyrking. 

Pseudomonas fluorescens er vanlig i jord og overflatevann og danner et fluorescerende gulgrønt fargestoff. Pseudomonas aeruginosa er vanlig i tarmen, men er en viktig årsak til opportunistiske infeksjoner hos mennesket. Den kan finnes i infiserte sår og gjør da at pusset får en blågrønn farge og en karakteristisk lukt. Bakteriene kan forårsake alvorlige infeksjoner, spesielt ved brannskader og cystisk fibrose, og er meget motstandsdyktige mot antibiotika. De er ikke sjelden årsak til sykehusinfeksjoner.

Mange Pseudomonas-arter opptrer i forbindelse med planter. Storparten har et saprofyttisk levevis, og de utgjør en naturlig bestanddel av mikrofloraen på plantenes overjordiske deler (epifyttisk flora), eller på røttene (rhizosfærisk flora). De kan ha en gunstig innvirkning på plantenes vekst (plant growth-promoting rhizobacteria, PGPR), og noen er blitt isolert og brukt til biologisk bekjempelse av ulike plantesykdommer. Men en god del arter kan være årsak til ødeleggende sykdommer på planter. Angrep kan føre til bløtråtning av planter og plantedeler, nekrotiske flekker på blad og blomster, eller visning av hele planten eller deler av denne som blomster og skudd.

De fleste plantepatogene artene kan føres til gruppen av fluorescerende Pseudomonas-arter. Viktigst er Pseudomonas syringae, som er en meget heterogen art. Den omfatter mange patogener som det foreløpig ikke har lykkes å skille fra hverandre på annen måte enn ved hvilke planteslag som angripes. Disse patogenene betegnes med dagens nomenklaturregler som patovarer (forkortet pv.) av Pseudomonas syringae. Viktigst i Norge er bakteriekreft (Pseudomonas syringaepv.morsprunorum og Pseudomonas syringaepv.syringae). Pseudomonas syringaepv.marginalis forårsaker bløtråte på mange vekster, først og fremst grønnsaker. Andre syringae-patovarer gir bladflekker på ulike kornslag, bladflekker og visning av bønne og soyabønne, og bladflekker og visning av tomat. Pseudomonas syringaepv.tabaci, med det engelske navnet wildfire, er en av de alvorligste sykdommer på tobakk, hvor den kan få epidemisk forløp spesielt i såbed. Pseudomonas corrugata er årsak til bakteriemargråte, en alvorlig visnesykdom på tomat i veksthus.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.