hornhinnebetennelse

Hornhinnebetennelse. Forskjellige typer hornhinnebetennelse (keratitt). Det må understrekes at enhver skade av hornhinnen krever hurtig legebehandling. Risikoen for infeksjon og varig synssvekkelse er stor. På figurene over keratitis punctata og keratitis disciformis sees en vertikal lysstripe som skyldes en lysrefleks fra hornhinnen, forårsaket av lyset fra undersøkelsesinstrumentet.

Hornhinnebetennelse. av /Store medisinske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Hornhinnebetennelse, betennelse i hornhinnen (cornea). Det finnes en rekke typer hornhinnebetennelser fremkalt av forskjellige mikroorganismer – bakterier, virus og i sjeldnere tilfeller sopp. Vanlige symptomer er smerter, lysskyhet, tåreflod, nedsatt syn og rødt øye.

Faktaboks

Også kjent som
keratitt

Årsaker

Bakterielle betennelser oppstår oftest via sår i hornhinnen som tjener som inngangsport for bakteriene. Av viruskeratittene er den hyppigst forekommende her i landet fremkalt av herpesvirus. Liksom noen mennesker får et munnsår forårsaket av dette viruset når de får en forkjølelse eller influensa, vil andre få en betennelse i hornhinnen fordi viruset ligger latent i de nervene som forsyner hornhinnen. De kan derfor i en årrekke være sterkt plaget av stadig oppblussende hornhinnebetennelser.

Behandling

En hornhinnebetennelse behandles vanligvis med inndrypping av øyedråper. Hvis betennelsen er forårsaket av bakterier, vil man benytte antibiotiske øyedråper og øyesalve, ved en herpesvirusinfeksjon brukes spesielle antivirale salver (acyclovir).

Hvis en hornhinne er blitt arret og uklar på grunn av betennelser, kan man foreta en hornhinnetransplantasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg