hornhinnebetennelse

Hornhinnebetennelse. Forskjellige typer hornhinnebetennelse (keratitt). Det må understrekes at enhver skade av hornhinnen krever hurtig legebehandling. Risikoen for infeksjon og varig synssvekkelse er stor. På figurene over keratitis punctata og keratitis disciformis sees en vertikal lysstripe som skyldes en lysrefleks fra hornhinnen, forårsaket av lyset fra undersøkelsesinstrumentet.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Hornhinnebetennelse er betennelse i øyets hornhinne (cornea). Det finnes en rekke typer hornhinnebetennelser fremkalt av forskjellige mikroorganismer, som bakterier, virus og i sjeldnere tilfeller sopp. De vanligste symptomene ved hornhinnebetennelse er øyesmerter, lysskyhet, tåreflod, nedsatt syn og rødt øye.

Faktaboks

Også kjent som
keratitt

Årsaker

Bakterielle betennelser oppstår oftest på grunn av et sår i hornhinnen hvor bakterier kan trenge inn. Blant virusene er det vanligst at herpes gir hornhinnebetennelse. Liksom noen mennesker får et munnsår forårsaket av dette viruset når de får en forkjølelse eller influensa, vil andre få en betennelse i hornhinnen fordi viruset ligger latent i de nervene som forsyner hornhinnen. De kan derfor i en årrekke være sterkt plaget av stadig oppblussende hornhinnebetennelser.

Behandling

En hornhinnebetennelse behandles vanligvis med øyedråper. Hvis betennelsen er forårsaket av bakterier, vil man bruke antibiotika i form av øyedråper og øyesalve. Hvis årsaken skyldes herpesvirus kan man bruke spesielle salver mot virus, som for eksempel acyclovir.

Hvis en hornhinne er blitt arret og uklar på grunn av betennelser, kan man foreta en hornhinnetransplantasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg