Hornhinnebetennelse, betennelse i hornhinnen (cornea). Det finnes en rekke typer hornhinnebetennelser fremkalt av forskjellige mikroorganismer – bakterier, virus og i sjeldnere tilfeller sopp. Vanlige symptomer er smerter, lysskyhet, tåreflod, nedsatt syn og rødt øye.

Bakterielle betennelser oppstår oftest via sår i hornhinnen som tjener som inngangsport for bakteriene. Av viruskeratittene er den hyppigst forekommende her i landet fremkalt av herpesvirus. Liksom noen mennesker får et munnsår forårsaket av dette viruset når de får en forkjølelse eller influensa, vil andre få en betennelse i hornhinnen fordi viruset ligger latent i de nervene som forsyner hornhinnen. De kan derfor i en årrekke være sterkt plaget av stadig oppblussende hornhinnebetennelser.

En hornhinnebetennelse behandles vanligvis med inndrypping av øyedråper. Hvis betennelsen er forårsaket av bakterier, vil man benytte antibiotiske øyedråper og øyesalve, ved en herpesvirusinfeksjon brukes spesielle antivirale salver (acyclovir).

Hvis en hornhinne er blitt arret og uklar på grunn av betennelser, kan man foreta en hornhinnetransplantasjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.