hornhinnebetennelse

Artikkelstart

Hornhinnebetennelse er betennelse i øyets hornhinne (cornea). Hornhinnen er den kuppelformede, gjennomsiktige fremre delen av øyet, som ligger foran pupillen og regnbuehinnen. Den vanligste årsaken til hornhinnebetennelse er infeksjon med virus eller bakterier, og i sjeldnere tilfeller sopp eller parasitter. Men hornhinnebetennelse kan også ha andre ikke-infeksiøse årsaker, for eksempel kontaktlinsebruk, fremmedlegemer, revmatiske sykdommer og tørre øyne.

Faktaboks

Også kjent som

keratitt

De vanligste symptomene og tegnene ved hornhinnebetennelse er øyesmerter, lysskyhet, tåreflod, nedsatt syn og rødt øye. Hornhinnebetennelser som skyldes infeksjon behandles med øyesalver og øyedråper. Kontaktlinsebrukere bør være særlig nøye med hygienen når de behandler kontaktlinsene for å redusere risikoen for hornhinnebetennelse.

Alle hornhinnebetennelser vil kunne etterlate arr i hornhinnen hvis betennelsen har gått dypt nok. Slike arr vil kunne gi varig nedsatt syn.

Årsaker

Hornhinnebetennelser skyldes som regel en infeksjon, men kan også ha ikke-infeksiøse årsaker.

Infeksjoner

Bakteriell hornhinnebetennelse (merket med pil) forårsaket av kontaktlinsebruk
Hornhinnebetennelse (i form av mange runde flekker) forårsaket av adenovirus

En vanlig årsak til hornhinnebetennelse er infeksjon med herpesvirus. Hornhinnebetennelser forårsaket av herpesvirus har en tendens til å komme gjentatte ganger, fordi viruset forblir liggende latent i de nervene som forsyner hornhinnen. Det kan også oppstå hornhinnebetennelse som ledd i helvetesild (herpes zoster), hvis helvetesilden omfatter hudområdet for den øverste grenen av ansiktets følenerve (trigeminus' første gren), og spesielt hvis hudutslettet når helt ned til nesetippen.

Et annet og ganske vanlig virus som kan gi hornhinnebetennelse er adenovirus. Noen undergrupper av viruset er svært smittsomme slik at det kan oppstå store epidemier.

For at bakterier skal gi hornhinnebetennelse, er de som regel avhengige av et sår i hornhinnen hvor bakterier kan trenge inn. Slike sår skyldes ofte kontaktlinsebruk. De vanligste bakterietypene som gir hornhinnebetennelse er pneumokokker, stafylokokker, streptokokker og enterobakterier. Pseudomonasbakterier er kjent for å kunne gi et veldig raskt og alvorlig forløp.

Parasitten acantamoeba kan gi langvarig og smertefull hornhinnebetennelse.

Ikke-infeksiøse årsaker

Hornhinnen er svært sensitiv, og selv et mikroskopisk sår eller fremmedlegeme kan gi en smertefull betennelsesreaksjon. Andre årsaker til slike betennelser er langvarig tørre øyne, snøblindhet på grunn av overeksponering for UV-stråling, og revmatiske sykdommer, hyppigst leddgikt og Sjøgrens syndrom.

Symptomer og tegn

De vanligste symptomene er ruskfølelse, etter hvert til dels store smerter og lysskyhet som gjør at pasienten gjerne kniper igjen øyet (blefarospasme). I tillegg vil det oppstå tåreflod og eventuelt puss hvis årsaken er en bakteriell infeksjon. Øyet vil bli rødt og synet kan være nedsatt.

Diagnostikk

Ved å dryppe fargestoffet fluorescein på øyet og så lyse på det med blått lys, vil skader i hornhinnen lyse opp grønt.
Fluorescein
Av /Shutterstock.

Hornhinnebetennelse påvises med et oftalmoskop hos allmennlegen, eller sikrest i biomikroskop hos øyelegen, ofte med samtidig farging av hornhinnen med fluorescein. Fluorescein er et fargestoff som farger den skadde hornhinnen slik at det skadde området fremstår grønt når det belyses med blått lys.

De forskjellige typene hornhinnebetennelse kan ha karakteristiske utseender, men diagnostikken er ofte vanskelig. Ved mistanke om infeksjon tas det derfor regelmessig prøver av øyesekret som sendes inn til dyrking eller påvisning av eventuelle bakterier og virus.

Behandling og prognose

Hvis årsaken skyldes herpesvirus kan man bruke spesielle salver mot virus, som for eksempel acyclovir. Adenovirusinfeksjoner går som regel fint tilbake av seg selv, men det kan ta mange uker. Dråper med kortikosteroider vil kunne mildne symptomene, men også ofte forlenge sykdomsforløpet slik at det i de aller fleste tilfeller er best å la betennelsen gå tilbake av seg selv. Alle hornhinnebetennelser vil kunne etterlate arr i hornhinnen hvis betennelsen har gått dypt nok. Slike arr vil kunne gi varig nedsatt syn.

Hvis det mistenkes at hornhinnebetennelsen er forårsaket av bakterier, gis det behandling med antibiotika i form av øyedråper og øyesalve, for eksempel kloramfenikol, ciprofloxacin eller cefuroxim.

Forebygging

Kontaktlinsebrukere kan redusere risikoen for infeksjoner ved å:

  • bruke dagslinser hvis mulig
  • alltid ta av linsene om kvelden
  • vaske hendene godt før man håndterer linsene
  • være omhyggelig med rengjøring av linsene

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg