motorisk barkområde
Motorisk barkområde er det området i hjernebarken som har den overordnete styringen av de viljestyrte muskelbevegelsene våre. Muskelbevegelsene i de forskjellige delene av kroppen kan lokaliseres hjernevindingen: Føttene og beina styres fra den øvre, mediale delen, hendene fra den midtre og ansiktet fra den nedre, laterale delen.

Det motoriske barkområdet er det området i hjernebarken som har den overordnete styringen av de viljestyrte muskelbevegelsene våre. Den motoriske barken er lokalisert til bakre del av pannelappen, til hjernevindingen gyrus precentralis, umiddelbart foran sentralfuren (sulcus centralis). Derfra ledes nervefibre innover i hjernen, ned mellom thalamus og basalgangliene i en fiberstruktur som kalles capsula interna, og derfra ned i pyramidebanen (tractus corticospinalis) mot ryggmargen.

Faktaboks

Uttale
motˈorisk barkområde

Muskelbevegelsene i de forskjellige delene av kroppen kan lokaliseres langs denne hjernevindingen. Føttene og beina styres fra den øvre, mediale delen, hendene fra den midtre og ansiktet fra den nedre, laterale delen. Mens området som styrer fotbevegelsene er ganske lite, representerer både hånden og ansiktet – spesielt munnen og tungen – et relativt stort område av den motoriske barken. Det betyr at de styres av langt flere nerveceller og har dermed større evne til finmotorikk (fingerbevegelser, mimisk muskulatur, taleevne) enn føttene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg