Distriktspsykiatrisk senter, DPS eller psykiatrisk senter er grunnsteinen i annenlinjetjenesten (spesialistjenesten) innen psykisk helsevern. DPS er definert som en faglig selvstendig enhet med ansvar for det allmenne psykiske helsevern. DPS består av ulike type tilbud og tjenester: Dag-, døgn-, polikliniske og ambulante tjenester.

Alle landets innbyggere omfattes i dag av et DPS. Enkelte steder er DPS samlokalisert med sentraliserte sykehusavdelinger.

  • Akutt og krisetjenester- Polikliniske tilbud- Ambulante tilbud- Kriseplasser
  • Vurdering og utredning av henviste pasienter
  • Differensiert behandling i form av:- Poliklinisk undersøkelse og behandling til enkeltpasienter, par eller familier- Ambulant behandling og rehabilitering til personer med alvorlige psykiske lidelser- Strukturert dagbehandling- Krise- og kortidsbehandling på døgnenhet- Lengre tids døgnbehandling
  • Opplæring av pasienter og pårørende
  • Veiledning til psykisk helsearbeid i kommunene
  • Forskning og kvalitetsutvikling
  • Utdanning av helsepersonell

Per januar 2008 var det i Norge til sammen 75 DPS. DPSene har et geografisk avgrenset opptaksområde med tiltenkt ansvar for 30 000 til 75 000 mennesker. Men spesielt i Nord-Norge er det relativt mange DPS med mindre befolkningsgrunnlag enn 20 000 på samme måte som det i Oslo-området er flere DPSer som har større befolkningsgrunnlag enn 75 000.

Av profesjonene som arbeider innen DPS systemet utgjør sykepleiere den største gruppen I 2008 var det ca. 1560 årsverk med og ca. 520 årsverk uten videreutdanning i psykiatri. Den nest største faggruppen er personer med 3-årig høyskoleutdannelse (for eksempel sosionomer) som i 2008 utgjorde omkring 1000 årsverk hvorav noen har videreutdanning i psykisk helsevernarbeid (vel 600 årsverk) mens andre ikke har dette (ca 400 årsverk). En annen stor faggruppe er hjelpepleiere (ca. 825 årsverk i 2008) og psykologer (ca. 800 årsverk) hvorav ca ½ var psykologspesialister. I tillegg kommer andre grupper som for eksempel miljøarbeidere (omkring 250 årsverk i 2008).

I 2008 var det omkring 375 psykiater årsverk knyttet til arbeid ved DPS. I tillegg kommer ca. 170 leger i spesialistutdannelse (LIS-leger). På nasjonal basis var det i 2009 flere ubesatte psykiaterstillinger innen DPS systemet enn for noen annen yrkesgruppe.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.