Distriktspsykiatrisk senter er en del av spesialisthelsetjenesten innen psykisk helsevern. DPS er en faglig selvstendig enhet med ansvar for det allmenne psykiske helsevernet. DPS består av ulike typer tilbud og tjenester, slik som dag-, døgn-, polikliniske og ambulante tjenester.

Faktaboks

Også kjent som
DPS

Alle landets innbyggere omfattes av et DPS. Enkelte steder er DPS samlokalisert med sentraliserte sykehusavdelinger.

Oppgaver

DPS-enes hovedoppgaver er:

  • akutt- og krisetjenester, polikliniske tilbud, ambulante tilbud, kriseplasser
  • vurdering og utredning av henviste pasienter
  • differensiert behandling i form av: poliklinisk undersøkelse og behandling til enkeltpasienter, par eller familier, ambulant behandling og rehabilitering til personer med alvorlige psykiske lidelser, strukturert dagbehandling, krise- og korttidsbehandling på døgnenhet, lengre tids døgnbehandling
  • opplæring av pasienter og pårørende
  • veiledning til psykisk helsearbeid i kommunene
  • forskning og kvalitetsutvikling
  • utdanning av helsepersonell

Organisering

I 2018 var det i Norge til sammen 77 DPS. DPS-ene har et geografisk avgrenset opptaksområde med tiltenkt ansvar for 30 000 til 75 000 innbyggere. Men spesielt i Nord-Norge er det relativt mange DPS med mindre befolkningsgrunnlag enn 20 000 på samme måte som det i Oslo-området er flere DPS-er som har større befolkningsgrunnlag enn 75 000.

Av profesjonene som arbeider innen DPS-systemet utgjør sykepleiere den største gruppen. Den nest største faggruppen er personer med treårig høyskoleutdannelse (for eksempel sosionomer). En annen stor faggruppe er hjelpepleiere og psykologer hvorav om lag halvparten var psykologspesialister. I tillegg kommer andre grupper som for eksempel miljøterapeuter.

Det arbeider også flere psykiatere og leger i spesialisering (LIS) ved DPS-er.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg