Divertikulitt er en betennelse i en utposning i tarmveggen (divertikkel). Divertikler kan i prinsippet oppstå overalt i mage-tarmsystemet, men oftest i nedre venstre del av tykktarmen, colon sigmoideum. Divertikler forekommer hyppig, spesielt hos eldre og særlig etter år med treg avføring. To tredjedeler av personer over 80 år har divertikler, men de fleste uten plager.

Faktaboks

Uttale
divertikulˈitt

En tilstand med mange divertikler kalles divertikulose. Disse kan bli betent, akkurat som blindtarmen. Dette gir typisk feber og smerter nedad til venstre i magen. Tilstanden kan oftest behandles med antibiotika, en sjelden gang kan operasjon bli nødvendig, særlig ved hyppige og alvorlige anfall.

Ved første gangs divertikulitt gjøres ofte også koloskopi for å utelukke en svulst i området som årsak. Prognosen er god, men nye anfall kan forekomme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg