Divertikulose er en tilstand med tallrike utposninger i tarmveggen, såkalte divertikler. Dette forekommer oftest i tykktarmen, og da som regel i den s-formede nedre delen (sigmoideum).

Faktaboks

Uttale
divertikulˈose

Utvikling

Enkeltstående divertikler sees ofte hos eldre mennesker, spesielt hos personer med treg avføring. Hos noen er de spesielt tallrike. De fleste har ingen plager av dette, og tilstanden oppdages tilfeldig ved røntgenundersøkelser eller koloskopi. Man tror det skyldes lokaliserte svakheter i tarmveggen som over år kan utvide seg og bli til divertikler på grunn av høyt trykk inne i tarmen.

Komplikasjoner

I noen tilfeller oppstår det betennelse i divertiklene, såkalt divertikulitt. Dette gir anfall av smerter og feber og tilsvarer på mange måter små blindtarmbetennelser. Stadige betennelser kan forårsake trange og stive partier i tarmen og kroniske smerter, oftest omkring venstre lyske. Blødninger kan forekomme, og divertikkelblødninger er blant de vanligste årsakene til blødning fra tykktarmen.

Diagnose og behandling

Diagnosen kan stilles med røntgenundersøkelse av buken eller ved endoskopi (koloskopi).

Som regel er problemene beskjedne, og kan behandles med smertestillende midler og eventuelt antibiotika. Bare i helt spesielle tilfeller vil kirurgisk behandling være aktuelt, først og fremst ved stadige anfall.

Som regel vil anfall av divertikulitt utløse henvisning til koloskopi for å utelukke en svulst i området.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg