Dopplersonografi, metode for å undersøke blodstrømmen i blodårer ved hjelp av ultralyd. Et lydhode med piezoelektriske krystaller sender ut ultralydbølger med en frekvens (1–10 MHz) som øret ikke kan oppfatte. Når lydbølgene sendes mot blod i bevegelse, reflekteres disse med en endret frekvens. Endringen i frekvens, dopplerskiftet, er proporsjonal med de lydreflekterende blodcellenes hastighet, men er også avhengig av vinkelen mellom lydstrålen og blodstrømmens retning. Vinkelen må være mindre enn 90 ° for å oppnå et dopplerskift. Når dopplerskiftet og vinkelen er kjent, kan blodcellenes strømningshastighet regnes ut.

Ved kontinuerlig dopplersonografi sendes ultralydstrålen kontinuerlig fra et krystall mens et annet mottar ekkoene. Dette gjør det mulig å måle svært høye blodstrømshastigheter, men man kan ikke bestemme nøyaktig fra hvilket område langs ultralydstrålen man skal måle hastighetene. Ved pulset dopplersonografi kan man ikke måle like høye hastigheter som ved kontinuerlig dopplersonografi, men til gjengjeld gjør denne teknikken det mulig å måle blodstrømshastigher fra et meget lite område i en bestemt dybde. I praksis brukes et ultralydbilde som veiledning for plassering av måleområdet i en ønsket blodåre. Kombinasjonen pulset dopplersonografi og sanntids ultralydbilde kalles duplex dopplersonografi.

Ved fargedoppler fargekodes blodstrømmens gjennomsnittlige hastighet og retning i ultralydbildet. Blodstrøm mot lydhodet kan for eksempel gis rød farge og blodstrøm fra lydhodet blå farge. Ved intensitetsdoppler (eng. power doppler) fargekodes den totale styrken til dopplersignalet, dvs. alle ekko som har et dopplerskift. Fargeintensiteten er her avhengig av mengden røde blodceller i bevegelse og ikke deres hastighet eller bevegelsesretning. Dette gjør teknikken svært følsom også for langsom blodstrømshastighet selv på kapillærnivå, og man kan derved få fremstilt hele organets blodgjennomstrømning eller perfusjon. Ultralydundersøkelse av kroppens organer er blitt mer pålitelig ved kombinasjonen av ultralydbilde og dopplersonografi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.