Fargedoppler
Ulsererende plakk i halspulsåre
Av /Radiopaedia.
Lisens: CC BY NC 2.0

Dopplersonografi er en metode for å undersøke bevegelseshastigheter, ofte blodstrømmen i blodårer, ved hjelp av ultralyd. Et lydhode med piezoelektriske krystaller sender ut ultralydbølger med en frekvens på 1–10 MHz som øret ikke kan oppfatte. Når ultralydbølgene sendes mot blod i bevegelse, reflekteres ultralydbølgene med en endret frekvens. Endringen i frekvens, er proporsjonal med de ultralydreflekterende blodcellenes hastighet, men er også avhengig av vinkelen mellom ultralydstrålen og blodstrømmens retning. Vinkelen må være mindre enn 90° for å oppnå et dopplerskift. Når dopplerskiftet og vinkelen er kjent, kan blodcellenes strømningshastighet regnes ut.

Faktaboks

Uttale
dˈopplersonografi

Kontinuerlig dopplersonografi

Ved kontinuerlig dopplersonografi sendes ultralydstrålen kontinuerlig fra et piezoelektrisk krystall, mens et annet mottar ekkoene. Dette gjør det mulig å måle svært høye blodstrømshastigheter, men man kan ikke bestemme nøyaktig fra hvilket område langs ultralydstrålen man skal måle hastighetene.

Pulset dopplersonografi

Ved pulset dopplersonografi kan man ikke måle like høye hastigheter som ved kontinuerlig dopplersonografi, men til gjengjeld gjør denne teknikken det mulig å måle blodstrømshastigher fra et meget lite område i en bestemt dybde. I praksis brukes et ultralyd gråskalabilde som veiledning for plassering av måleområdet i en ønsket blodåre.

Fargedoppler

Ved fargedoppler fargekodes blodstrømmens gjennomsnittlige hastighet og retning i ultralydbildet. Blodstrøm som går i retning til lydhodet kan for eksempel gis rød farge og blodstrøm vekk fra lydhodet blå farge.

Intensitetsdoppler

Ved intensitetsdoppler (engelsk power doppler) fargekodes den totale styrken til dopplersignalet, det vil si alle ekko som har et dopplerskift. Fargeintensiteten er her avhengig av mengden røde blodceller i bevegelse og ikke deres hastighet eller bevegelsesretning. Dette gjør teknikken svært følsom også for langsom blodstrømshastighet selv på kapillarnivå, og man kan derved få fremstilt hele organets blodgjennomstrømning (perfusjon).

Duplex Doppler

Duplex Doppler er en kombinasjonen av vanlig ultralyd gråskalabilde og pulset dopplersonografi.

Triplex Doppler

Triplex Doppler er en kombinasjon av vanlig ultralyd gråskalabilde med to forskjellige dopplersignal, for eksempel både fargedoppler og pulset Doppler lagt oppå gråskalabildet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg