Dramatiserende personlighetsforstyrrelse er en personlighetstype som kjennetegnes ved overfladiske og labile følelser, selvdramatisering, overdrevne følelsesutbrudd, suggestibilitet, seksualisering og vedholdende søking etter anerkjennelse, underholdning og oppmerksomhet.

Faktaboks

Også kjent som

histrionisk personlighetsforstyrrelse

Diagnostisk kategori

Dramatiserende personlighetsforstyrrelse er en diagnostisk kategori innenfor diagnosesystemet ICD-10 (WHO). Innenfor diagnosesystemet DSM-5 er personlighetstypen kalt histrionisk personlighetsforstyrrelse. Tidligere ble den kalt hysterisk eller hysteriform personlighetsforstyrrelse. Navneskiftet til histrionisk (i DSM-systemet) ble gjort for å gjøre lidelsen mer kjønnsnøytral ettersom ordet hysteri refererer til livmoren.

Som andre personlighetsforstyrrelser er ikke dramatiserende personlighetsforstyrrelse noen sykdom i tradisjonell forstand. Dramatiserende personlighetstrekk er noe folk kan ha mer eller mindre av. For å få diagnosen innenfor DSM-systemet kreves det minst fem av kjennetegnene nedenfor. En diagnostisk vurdering krever et spesialisert personlighetsintervju (SCID-5) utført av kompetent psykolog eller psykiater.

Forekomst

Det er anslått at rundt 1,8 prosent av befolkningen har en dramatiserende personlighetsforstyrrelse. Dramatiserende personlighetsforstyrrelse forekommer hyppig sammen med emosjonelt ustabil og narsissistisk personlighetsforstyrrelse, og er hyppigere hos kvinner enn hos menn.

Kjennetegn

Typiske kjennetegn (diagnostiske kriterier i DSM-5) er at personen

  • mistrives i situasjoner der vedkommende ikke er i oppmerksomhetens sentrum
  • utviser ofte lite passende, seksuelt forførende eller utfordrende atferd
  • viser hurtig vekslende og overflatiske uttrykk for følelser
  • bruker fysisk utseende for å trekke oppmerksomheten mot seg selv
  • har en impresjonistisk språkstil som mangler detaljer
  • er dramatiserende og teatralsk
  • er lett påvirkbar og suggestibel
  • oppfatter forhold som mer intime enn de i virkeligheten er

Årsaksforhold

Det er et samspill mellom arvelig og psykososiale faktorer. Kjønnsrollemønstre spiller sannsynligvis en stor rolle. Individer er forskjellige med hensyn til å påkalle oppmerksomhet om egen person. Her gjøres det med til dels teatralske virkemidler som ofte spiller på kjønn.

Psykoterapi

Det er få studier som har tatt for seg denne spesifikke personlighetsforstyrrelsen. På den annen side er det mange likhetstrekk med emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse slik at en regner med at behandlingsprinsipper herfra også har gyldighet for dramatiserende personlighetsforstyrrelse. Det vil handle mye om følelsesregulering og evnen til å holde ut separasjonsangst.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Karterud, Sigmund; Urnes, Øyvind; Wilberg, Theresa (2017). Personlighetspsykiatri. Oslo: Gyldendal

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg