dramatiserende personlighetsforstyrrelse

Artikkelstart

Dramatiserende personlighetsforstyrrelse er en psykiatrisk diagnose kjennetegnet ved overfladiske og labile følelser, selvdramatisering, overdrevne følelsesutbrudd, suggestibilitet, seksualisering og vedholdende søking etter anerkjennelse, underholdning og oppmerksomhet. Dramatiserende personlighetsforstyrrelse ble tidligere kalt hysterisk eller hysteriform personlighetsforstyrrelse og benevnes nå som histrionisk personlighetsforstyrrelse i DSM-V. Lidelsen forekommer hyppigere hos kvinner og navneskiftet til histrionisk (i DSM-systemet) ble gjort for å gjøre lidelsen mer kjønnsnøytral ettersom ordet hysteri refererer til livmoren. Personer med dramatiserende personlighetsforstyrrelse vil tendere til å idyllisere i den forstand at de lett gir etter for andres meninger.

Faktaboks

Også kjent som

hysteriform personlighetsforstyrrelse

Forekomst

Det er anslått at rundt 1,8 prosent av befolkningen har en dramatiserende personlighetsforstyrrelse. Dramatiserende personlighetsforstyrrelse forekommer hyppig sammen med emosjonelt ustabil og narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

Årsaksforhold

Det er et samspill mellom arvelig og psykososiale faktorer. Kjønnsrollemønstre spiller sannsynligvis en stor rolle. Individer er forskjellige med hensyn til å påkalle oppmerksomhet om egen person. Her gjøres det med tildels teatralske virkemidler som ofte spiller på kjønn.

Behandling

Anbefalt behandling er psykoterapi (samtalebehandling), men det er få studier som har tatt for seg denne spesifikke personlighetsforstyrrelsen. På den annen side er det mange likhetstrekk med emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse slik at en regner med at behandlingsprinsipper herfra også vil ha gyldighet for dramatiserende personlighetsforstyrrelse. Det er ingen holdepunkter for at medikamentell behandling har effekt på personlighetsforstyrrelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg