Galleganger.

Galleganger. Gallens samlerør gjennomskåret på langs. Øverste del av tolvfingertarmen er overskåret på tvers og fjernet. Vi ser inn i tolvfingertarmens nedstigende del, hvor bukspyttkjertelens hovedgang kommer inn og forener seg med gallegangen i den felles papillaen, også denne gjennomskåret på langs.

Av /KF-arkiv ※.
Galleblære.

Galleblære. De ekstrahepatiske galleveiene delvis gjennomskåret.

Av /KF-arkiv ※.

Ductus choledochus er navnet på den største gallegangen. Den dannes ved at galleblæregangen (ductus cysticus) og hovedgallegangen fra leveren (ductus hepaticus) forener seg. Den blyanttykke gangen er om lag sju centimeter lang og munner ut på baksiden av tolvfingertarmens (duodenum) nedstigende del sammen med utførselsgangen fra bukspyttkjertelen (pancreas), gjennom den ringformete Oddis sfinkter (musculus sphincter Oddii).

Faktaboks

Uttale
dˈuktus kjoledˈokus
Etymologi
av gresk chole, ‘galle’, og dechestai, ‘motta, oppta, lede’

Hvis en gallestein kiler seg fast i ductus choledochus, fører det til stuvning av leverens produksjon av galle. Det kan gi gulsott med sterke smerter, utvidet galleblære, ofte feber, og risiko for alvorlige komplikasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg