Dyspepsi er et upresist samlebegrep på fordøyelsesbesvær som knytter seg til mellomgulvet og øvre del av magen, epigastriet. Det brukes om sug, svie og ubehag i mellomgulvet, gjerne i forbindelse med måltider, men omfatter også oppblåsthet, kvalme og sure oppstøt.

Faktaboks

Uttale
dyspepsˈi
Etymologi
av gresk dys-, ‘dårlig’, og peptein, ‘fordøye’

Hos mange pasienter er det knyttet til spesielle matvarer eller drikke, for eksempel mørk sjokolade, kaffe eller sitrusdrikke. Dyspeptisk besvær sees regelmessig hos pasienter med magesårsykdom eller magekatarr, men forekommer ofte uten at en kan finne noe sikkert galt i fordøyelseskanalen. I første omgang vil det være rimelig å forsøke å unngå mat eller drikke som gir plager. Dersom problemene vedvarer, kan legebesøk bli nødvendig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg