IBS (irritable bowel syndrome), tilstand med plager fra tykktarmen. Dette sees oftest i form av luftplager, vekslende løs og hard avføring, ofte slim, og varierende magesmerter, ofte rett før avføring. Tilstanden forekommer hos ca. 15 % av norske menn og kvinner, og kan oppstå i alle aldre.

Årsaken til eller mekanismen for disse plagene er ikke kjent, men sannsynligvis spiller forstyrrelser i tarmens indre nervesystem en rolle. Overfølsomhet for strekk og drag i tarmveggen, visceral hypersensitivitet, kan være en forklaring, og dårlig koordinasjon av muskelaktiviteten i tykktarmveggen spiller kanskje også en rolle.

Det finnes ingen undersøkelser som sikkert kan påvise denne tilstanden, og diagnostikken vil derfor måtte rette seg mot å utelukke andre, mer alvorlige sykdommer.

Det finnes foreløpig ikke noe fullgodt behandlingstilbud for irritabel tarm-syndrom. Mange har imidlertid god effekt av kostfibertilskudd, som gjør avføringen mer formet og bedre for tarmen å arbeide med. Det har også vært forsøkt med medikamenter som påvirker nervesignalene som går til hjernen fra tarmen, og noen ser ut til å ha god effekt av det. For mange er det effektivt å få en forklaring på plagene og en forsikring om at det ikke foreligger alvorlig sykdom.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.