IBS (irritable bowel syndrome), tilstand med plager fra tykktarmen. Dette sees oftest i form av luftplager, vekslende løs og hard avføring, ofte slim, og varierende magesmerter, ofte rett før avføring. Tilstanden forekommer hos ca. 15 % av norske menn og kvinner, og kan oppstå i alle aldre.

Årsaken til eller mekanismen for disse plagene er ikke kjent, men sannsynligvis spiller forstyrrelser i tarmens indre nervesystem en rolle. Overfølsomhet for strekk og drag i tarmveggen, visceral hypersensitivitet, kan være en forklaring, og dårlig koordinasjon av muskelaktiviteten i tykktarmveggen spiller kanskje også en rolle.

Det finnes ingen undersøkelser som sikkert kan påvise denne tilstanden, og diagnostikken vil derfor måtte rette seg mot å utelukke andre, mer alvorlige sykdommer.

Det finnes foreløpig ikke noe fullgodt behandlingstilbud for irritabel tarm-syndrom. Mange har imidlertid god effekt av kostfibertilskudd, som gjør avføringen mer formet og bedre for tarmen å arbeide med. Det har også vært forsøkt med medikamenter som påvirker nervesignalene som går til hjernen fra tarmen, og noen ser ut til å ha god effekt av det. For mange er det effektivt å få en forklaring på plagene og en forsikring om at det ikke foreligger alvorlig sykdom.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.