Tromboksaner er en gruppe kjemiske forbindelser som dannes fra den flerumettede fettsyren arakidonsyre. Tromboksaner har en rekke fysiologiske effekter, blant annet sammentrekning av blodårer (vasokonstriksjon) og sammenklumping av blodplater. Tromboksanene er en type eikosanoider.

Faktaboks

Uttale
tromboksˈaner

Produksjon

Arakidonsyre finnes i cellenes indre cellemembran. Herfra dannes arakidonsyre av enzymet syklooksygenase (COX) til ustabile prostaglandinendoperoksider (PGH2, PGG2). PGH2 omdannes deretter til prostaglandiner, prostasykliner og tromboksaner.

Produksjonen av tromboksan hemmes av acetylsalisylsyre. Acetylsalisylsyre virker ved å hemme COX-1-enzymet. Effekten av tromboksan motvirkes av prostasyklin, som også dannes fra arakidonsyre.

Tromboksan A2

Tromboksan A2 (TXA2) stimulerer aktivering og aggregering av blodplater, og er et meget aktivt og ustabilt stoff med en halveringstid på 30 sekunder. Det metaboliseres videre til tromboksan B2 (TXB2).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg