Ekinokokkose, infeksjon med larver fra bendelormen Echinococcus granulosus. Sykdommen er utbredt i store deler av verden. I Norge forekommer sykdommen hos innvandrere fra Nord-Afrika, Midtøsten, Pakistan og Balkan. Smitten kommer fra hund, som er hovedvert og har den voksne bendelormen i tarmen. I tillegg til mennesket kan forskjellige planteetende og altetende dyr (kuer, sauer, griser) tjene som mellomverter. Egg som mennesker får i seg, utvikles til larver i tarmen, og fra tarmen går larvene over i blodbanen og transporteres til forskjellige organer, først og fremst til leveren, men også lunger og hjerne kan infiseres. I disse organene gir larvene opphav til blærelignende svulster (såkalte hydatidcyster). Disse kan bli meget store (som et menneskehode). Ved at de erstatter normalt vev, kan de forårsake vevsødeleggelser og trykk på det omkringliggende vev.

Symptomene er avhengig av hvilke organer som rammes av cystedannelsen, og cystenes størrelse, og skyldes vanligvis trykket som cysten volder mot vevet omkring. Cystene vokser langsomt, og det tar ofte 5 til 20 år før symptomer opptrer. Dersom en cyste sprekker, kan akutte livstruende symptomer forekomme.

Diagnosen krever klinisk erfaring kombinert med røntgenundersøkelser og blodprøver (serologiske tester). I noen tilfeller må man mikroskopere cysteinnhold for å få diagnosen.

Det er tre behandlingsalternativer. I mange tilfeller kan cysten(e) behandles kirurgisk. Fjerner man alt cystisk vev, er pasienten helbredet.

Dersom cystene ikke kan opereres vekk pga. sin størrelse, beliggenhet eller andre forhold, kan langvarig medikamentell behandling være aktuelt, men slik behandling er effektiv bare hos en del pasienter.

Et tredje behandlingsalternativ er å tømme cysten for innhold og deretter installere alkohol eller hypertont saltvann i cysten for å drepe parasittene. Den installerte væsken suges til slutt ut.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.