levertransplantasjon

Levertransplantasjon er en vanskeligere operasjon enn andre transplantasjoner. Pasientens egen lever fjernes med et stykke av nedre hulvene, og giverens lever med tilsvarende venestykke sys inn. I alt fire blodkarskjøtinger og en gallegangsskjøting må utføres.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Artikkelstart

Levertransplantasjon er overføring av en lever fra et individ til et annet. Mottakeren har en alvorlig leversykdom som gjør at hun eller han ikke lenger kan leve med sin egen lever. Giveren er vanligvis en nylig avdød person. Man kan imidlertid også overføre en leverlapp fra en levende giver. Dette blir oftest gjort ved transplantasjonssentra der man har liten tilgang på avdød donor.

Resultatene er i dag meget gode. Det største problemet ved levertransplantasjoner, som ved alle andre allotransplantasjoner (fra et individ til et annet), er avstøtningsreaksjoner der immunforsvaret går til angrep på det nye organet. Mottakeren må derfor resten av livet behandles med immundempende behandling.

Selv om den kirurgiske teknikken har blitt vesentlig bedre, er levertransplantasjon fortsatt et krevende kirurgisk inngrep.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg