Interaksjon betyr samhandling og er at to faktorer eller fenomener påvirker hverandre. Begrepet brukes på forskjellige måter i forskjellige medisinske fagområder.

Faktaboks

Uttale
interaksjˈon

Farmakologi

I biologisk medisin brukes begrepet interaksjon om den prosessen som oppstår når inntak av to eller flere medikamenter påvirker hverandres omsetning (farmakokinetikk) eller effekt (farmakodynamikk).

Sykdomsårsak

Innen sykdomslære forstås interaksjon som at virkningen av en kjent sykdomsårsak kan forverre skadevirkningen av en annen sykdomsårsak, slik at virkningen av de to faktorene sammen blir sterkere enn summen av virkning av de to enkeltfaktorene.

Samvirkningen mellom røyking og asbesteksponering i utviklingen av lungekreft er en av de mest kjente og best utforskede av samvirkningsmekanismene. I dette tilfellet ser det ut til at risikoen for skadevirkninger av én av faktorene tilnærmet multipliserer risikoen for skadevirkninger av den andre.

Samvirkningen mellom to skadelige påvirkninger medfører også at dersom en fjerner den ene skadelige påvirkningen i tide, blir den forebyggende virkningen av denne fjerningen mye større enn det den ville ha vært dersom det bare hadde vært én skadelig påvirkning.

Psykologi og psykiatri

I psykologi og psykiatri brukes begrepet synonymt med samspill eller samhandling mellom mennesker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Siri Baardsen

Det er en skrivefeil i første linje, "I medisinen forstås interkasjon...". Siri

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei, takk for kommentar - nå er feilen rettet. Vennlig hilsen Marte Ericsson Ryste, redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg