Erytroblast
Polykromatisk erytroblast med blått cytoplasma. Mere modne erytroblaster vil få rødfarget cytoplasma, og kalles da ortokromatiske erytroblaster. Felles for alle erytroblaster er at cellekjernen er trill-rund og har grovklumpet kromatin.
Erytroblast
Lisens: CC BY SA 3.0

Erytroblaster er umodne, røde blodceller med kjerne som normalt bare finnes i beinmargen.

Faktaboks

Uttale
erytroblˈaster
Etymologi
av gresk erythros, ‘rød’ og blastos, ‘kim’

Utvikling

Produksjonen av røde blodceller kalles erytropoiese. Dette foregår i beinmargen gjennom flere celledelinger fra en hematopoetisk stamcelle via erytroblaster til moden rød blodcelle. De røde blodcellene har kastet sin cellekjerne, og kalles da ikke lenger for erytroblaster.

Den mest umodne erytroblasten kalles en proerytroblast. Denne har finfordelt kromatin i cellekjernen, til forskjell fra erytroblastene som har grovklumpet kromatin i kjernen.

De umodne erytroblastene har lite hemoglobin i cytoplasma, som ved vanlige fargemetoder blir blått. Erytroblaster med blått cytoplasma kalles polykromatiske erytroblaster. I senere stadier skifter cytoplasmaet farge fra blått til rødt på grunn av økende innhold av hemoglobin, og cellene kalles da som ortokromatiske erytroblaster.

Sykdom

Normal store erytroblaster kan også kalles normoblaster. Dette til forskjell fra megaloblaster, som er ekstra store erytroblaster. Sistnevnte kan sees ved nedsatt DNA-syntese, for eksempel på grunn av vitamin B12- eller folinsyre-mangel.

Normalt sett forekommer erytroblaster kun i beinmargen. Men ved kraftig anemi eller beinmargssykdommer kan man finne dem i blod, som er uttrykk for at det er brudd på den såkalte blod-beinmargbarrieren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg