Facialisrekonstruksjon er en kirurgisk operasjon hvor målet er å forbedre ansiktsmuskulaturens funksjon hos pasienter med lammelser i ansiktsmusklene, oftest som følge av skade av ansiktsnerven (7. hjernenerve) på en side. Funksjonstap i denne ansiktsnerven gir skjevhet i ansiktet, vansker med å lukke øye helt, kan gi noe snøvlete tale og kan gi utfordringer ved spising. Skader på denne nerven kan oppstå i forbindelse med hodeskader eller kirurgiske inngrep, men kan også oppstå spontant, være medfødt eller oppstå i etterkant av infeksjoner (helvetesild og borrelia).

Den 7. hjernenerve (fascialis) styrer normalt 23 muskler i ansiktet der mange inngår i et komplisert samspill for å styre ansiktsuttrykk (mimikk) og blunking. Facialisrekonstruksjon kan gjøres med ulike teknikker, men ingen av de kirurgiske behandlingsalternativene kan gjenvinne full funksjon i alle ansiktets muskler.

En lang rekke operasjonsteknikker er i bruk og valg av teknikk avhenger blant annet av type nerveskade. varighet av skade og lokal erfaring. Noen hovedtyper:

  • Direkte nervereperasjon: Kirurgen syr eller limer to avkuttede nerveender sammen igjen.
  • Nervegraft/transplantasjon: En hudnerve fra leggen eller armen kan sys inn som bro mellom to skadde nerveender. Ofte brukes nervus suralis i leggen. Denne kan også sys inn som en bro den friske ansiktsnerven på en side til den syke siden. I et senere inngrep kan man flytte en muskel fra til den syke siden som en fri lapp og koble denne sammen med nervetrådene som har vokst ut.
  • Nerveforflytning/omkobling: En frisk donornerve (en annen hjernenerve) kobles til den skadde fascalisnerven for å gi signal til denne. Hjernenerve 5 (trigeminus) kan for eksempel festes til hjernenerve 7 (fascialis). Hjernenerve 5 styrer blant annet bitt og etter inngrepet kan pasienten smile ved å bite.
  • Kirurgisk muskelforflytning eller ansiktsløft vil kunne gi bedre symmetri, men vil ikke påvirke fascialisfunksjon og er dermed ikke egentlig en fascualisrekonstruksjon.

I Norge har de plastikkkirurgiske avdelinger ved Haukeland og Rikshospitalet mest erfaring med fascialisrekonstruksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg