Illustrasjon som viser områdene på huden som oftest rammes av helvetesild.

Helvetesild. Illustrasjonen viser de vanligste hudområdene som rammes. Det er bare ett hudområde som rammes hver gang man har helvetesild.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Helvetesild er et smertefullt og belteformet utslett. Det skyldes at vannkoppeviruset blusser opp igjen. Utslettet forekommer på én side av kroppen, men det varierer fra pasient til pasient hvilken side og hvor på kroppen det kommer.

Faktaboks

Etymologi
gresk zoster, ‘belte’
Også kjent som

herpes zoster

Utslettet følger utbredelsesområdet for en hjernenerve eller en ryggmargsnerve (se dermatom).

Utslettet starter med rødme, men etter hvert dannes som regel vesikler som tørker inn etter noen dager. Smertene kan hos en del pasienter vedvare i uker og måneder etter at utslettet har gått tilbake. Slike smerter kalles postherpetisk nevralgi og er de er svært plagsomme. Det er som regel eldre pasienter som rammes av dette.

Helvetesild forekommer ofte i ansiktet. Dersom en nerve som går til øyet er rammet, kan det oppstå alvorlige komplikasjoner i øyet. Andre komplikasjoner er bakteriell sekundærinfeksjon i utslettet, muskellammelser og tegn til infeksjon i sentralnervesystemet.

Årsak

Helvetesild skyldes oppblussing (reaktivering) av vannkoppeviruset (varicella zostervirus). Etter at man har hatt vannkopper, ligger viruset skjult eller latent i nerveganglier nær ryggmargen eller hjernestammen.

Forekomst

Helvetesild er vanligst hos eldre. Det har sammenheng med at immuniteten mot vannkoppeviruset svekkes med alderen. Helvetesild forekommer ofte hos personer med svekket immunforsvar, for eksempel pasienter som bruker immundempende behandling i forbindelse med transplantasjon eller kreftbehandling. En sjelden gang kan helvetesild forekomme hos yngre mennesker uten tegn til svekket immunsvar.

Sykdomsutvikling

Både hos eldre og hos immunsviktpasienter kan sykdommen spre seg utenfor det opprinnelige belteområdet (dermatomet). Når virus reaktiveres, kan virus også vandre mot ryggmargen og gi ulike nevrologiske tilstander, blant annet hjernehinnebetennelse og hjernebetennelse.

Personer som ikke tidligere har hatt vannkopper, kan bli smittet av vannkoppevirus fra pasienter med helvetesild, og deretter utvikle vannkopper.

Diagnosen

Diagnosen stilles ut ifra sykehistorie og klinisk undersøkelse.

Behandling

De fleste pasienter har behov for smertestillende midler.

Det finnes noen antivirale midler som i noen grad kan forkorte den akutte sykdomsperioden hvis de tas tidlig i forløpet. Disse virker lite inn på risikoen for å utvikle postherpetisk nevralgi. Det vanlige er at man anbefaler antivirale midler til pasienter over 50–60 år, pasienter med nedsatt infeksjonsforsvar og pasienter med komplikasjoner og spesielle manifestasjoner.

Postherpetisk nevralgi er vanskelig å behandle.

Vaksine

Det er to tilgjengelige vaksiner mot helvetesild. Den ene vaksinen består av svekkede virus av samme stammer som brukes i varicellavaksinen, og gir beskyttelse i omtrent tre år. Den har ikke vært særlig mye brukt i Norge.

Den andre er ikke-levende, og basert på proteiner fra viruset. Den gir god beskyttelse i minst ti år. Helvetesildvaksine kan være aktuell for personer over 50 år, og for personer over 18 år med nedsatt immunforsvar, eller som skal starte med immundempende behandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg