Fiberbrusk
Fiberbrusk er hvitaktig og inneholder mye kollagene fibre. Den finnes blant annet i mellomvirvelskivene, i meniskene og i symfysen mellom underlivsbena. Den tåler strekk bedre enn den hyaline brusken, men ikke så stort trykk som den.
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Fiberbrusk er brusk som hovedsakelig består av kollagene fibre. Det er langt mindre grunnsubstans og bruskceller i fiberbrusk enn i hyalin brusk.

Vi finner fiberbrusk i mellomvirvelskivene i ryggsøylen, i meniskene i knærne og i de store leddleppene (labrum acetabulare & glenoidale). Fiberbrusk finnes også i leddflater på bein som er dannet ved direkte forbeining (kjeveleddet, sternoklavikularleddet), samt i symfysen, forbindelsen mellom de to underlivsbeina.

Fiberbrusken er ikke så vannholdig, og dermed heller ikke så trykksterk som den hyaline brusken, men kan til gjengjeld endre form til en viss grad, uten å skades.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg