Grunnsubstans er den formløse delen av intercellulærsubstansen som utfyller rommet mellom de enkelte cellene i et vev, spesielt i binde- og støttevev. Foruten vann, består grunnsubstansen av både småmolekylære stoffer og store molekyler (makromolekyler), elektrolytter, proteiner og hormoner.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk ground substance

Grunnsubstansen muliggjør transport av faste stoffer og gassmolekyler (oksygen, karbondioksid) mellom cellene i vevet. Vannet i grunnsubstansen kan være bundet til proteoglykaner (hyaluronsyre, kondroitinsulfat) og kan noen ganger gi grunnsubstansen, og dermed intercellulærsubstansen, en tilnærmet geléaktig konsistens.

Også bindingen eller fastheten mellom cellene kan være avhengig av grunnsubstansens sammensetning. På cellene finnes det flere tusen adhesjonsmolekyler (glykoproteiner) som bidrar til å holde dem sammen, ofte betegnet som CAM (etter det engelske cell adhesion molecules). De har stor betydning i den embryonale utviklingen og under sårtilheling, men også under prosesser som angår immunforsvaret. De betegnes som integriner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg