Flatulens, rikelig avgang av gass, flatus (lat., 'vind') via endetarmsåpningen. Tarmgasser dannes i tynn- og tykktarm i forbindelse med den bakterielle nedbrytningen av næringsstoffer, særlig karbohydrater. Det er normalt med en viss tarmgassdannelse, og gjennomsnittlig slipper vi ut ca. 100 ml per time. Vanligvis dannes først og fremst hydrogen og karbondioksid, men også mindre mengder metan og merkaptaner, som er illeluktende gasser. Ved enkelte sykdomstilstander, f.eks. malabsorpsjon eller forstyrrelser i bakteriebalansen, vil gassmengden og andelen illeluktende gasser kunne øke. Det er først når gassmengden blir stor, og særlig når lukten er ubehagelig, at en snakker om flatulens. For enkelte kan dette være et stort problem, selv om det sjelden er snakk om alvorlig tilgrunnliggende sykdom.

Ubalanse i bakteriesammensetningen i tarmen kan noen ganger gi slike plager – bakteriell overvekst. Dette kan behandles med antibiotika.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.