Flatulens er rikelig avgang av gass via endetarmsåpningen.

Faktaboks

Uttale
flatulˈens
Etymologi
latin flatus ‘vind’
Også kjent som

promp, fjert, fis, vind

Tarmgasser dannes i tynntarmen og tykktarmen i forbindelse med den bakterielle nedbrytningen av næringsstoffer, særlig karbohydrater. Det er normalt med en viss tarmgassdannelse, og gjennomsnittlig slipper mennesker ut om lag 100 milliliter per time.

Det er først når gassmengden blir stor, og særlig når lukten er ubehagelig, at en snakker om flatulens. For enkelte kan dette være et stort problem, selv om det sjelden er snakk om alvorlig tilgrunnliggende sykdom.

Innhold

Vanligvis dannes først og fremst hydrogen og karbondioksid, men også mindre mengder metan og merkaptaner, som er illeluktende gasser.

Endring i omfang

Ved enkelte sykdomstilstander, for eksempel malabsorpsjon eller forstyrrelser i bakteriebalansen, vil gassmengden og andelen illeluktende gasser kunne øke.

Enkelte matvarer øker også gassdannelsen, for eksempel bønner, linser, kål og en rekke andre grønnsaker.

Plager

Ubalanse i bakteriesammensetningen i tarmen kan noen ganger gi bakteriell overvekst, som kan føre til plagsom flatulens. Dette kan behandles med antibiotika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg