Flatulens er rikelig avgang av gass, via endetarmsåpningen.

Tarmgasser dannes i tynntarmen og tykktarmen i forbindelse med den bakterielle nedbrytningen av næringsstoffer, særlig karbohydrater. Det er normalt med en viss tarmgassdannelse, og gjennomsnittlig slipper vi ut ca. 100 ml per time.

Det er først når gassmengden blir stor, og særlig når lukten er ubehagelig, at en snakker om flatulens. For enkelte kan dette være et stort problem, selv om det sjelden er snakk om alvorlig tilgrunnliggende sykdom.

Vanligvis dannes først og fremst hydrogen og karbondioksid, men også mindre mengder metan og merkaptaner, som er illeluktende gasser.

Ved enkelte sykdomstilstander, for eksempel malabsorpsjon eller forstyrrelser i bakteriebalansen, vil gassmengden og andelen illeluktende gasser kunne øke.

Enkelte matvarer øker også gassdannelsen, for eksempel bønner, linser, kål og en rekke andre grønnsaker.

Ubalanse i bakteriesammensetningen i tarmen kan noen ganger gi –bakteriell overvekst, som kan føre til plager av flatulens. Dette kan behandles med antibiotika.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.