Store norske leksikon

hypotyreose

Skjoldbruskkjertelen

/iStock. Gjengitt med tillatelse

Hypotyreose er en tilstand som skyldes lavt stoffskifte på grunn av unormalt lav produksjon av hormonene tyroksin og trijodtyronin i skjoldbruskkjertelen.

Hypotyreose rammer omtrent fem prosent av norske kvinner, og én prosent av norske menn.

Den vanligste årsaken er en tyreoiditt (Hashimotos sykdom) som fører til gradvis redusert evne til å produsere thyreoideahormoner. Hypotyreose sees også etter behandling med radioaktivt jod eller kirurgi for hypertyreose eller svulst i skjoldbruskkjertelen. Hypotyreose hos nyfødte (kretinisme) kan ubehandlet føre til alvorlig mental- og veksthemning, og alle nyfødte screenes for dette. Hypotyreose kan i sjeldne tilfeller skyldes hypofysesvikt, mens jodmangel som årsak til hypotyreose nærmest ikke finnes i Norge, men er et stort globalt problem i mange utviklingsland.

Symptomene er mangeartede, og de utvikler seg vanligvis langsomt. Pasientene blir trette med økt søvnbehov. De mister energi, får svekket hukommelse og konsentrasjonsevne, og blir deprimerte. Tilstanden kan hos eldre lett forveksles med aldersdemens. Videre fryser pasientene lett. Utseendet blir forandret. Huden blir tørr, ofte skjellende. Håret blir også tørt, og det er håravfall fra hodehåret og øyebrynene (særlig ytterst). Huden blir deigaktig fortykket og svetter ikke. Den får et gulaktig, eiendommelig utseende. Neglene blir skjøre. Stemmen blir grovere og hesere enn før. Avføringen blir treg.

Tilstanden diagnostiseres, eller den kliniske diagnose bekreftes, ved å måle lave konsentrasjoner av thyreoideahormoner i blodet.

Økt nivå av TSH indikerer at sykdommens årsak er i skjoldbruskkjertelen, og økt nivå av autoantistoff mot thyreoideas peroksydase (anti-TPO) tyder på at pasienten har Hashimotos sykdom. I noen tilfeller kan TSH være forhøyet uten at nivået av tyroksin er lavere enn nedre referansegrense. Dette betegnes en latent eller subklinisk hypothyreoidisme.

Hos de fleste vil behandling med tyroksin normalisere stoffskiftet og reversere symptomene. Hos enkelte kan det også være aktuelt å gi et lite tilskudd av trijodtyronin. Ved latent hypotyreose er det anbefalt å starte med behandling dersom pasienten er eller planlegger å bli gravid. Behandling kan vurderes hvis pasienten har symptomer som tyder på hypotyreose. Doseringen av tyroksin rettes etter respons på symptomene og normalisering av TSH-nivået i blodet.

Dersom tilstanden ikke blir diagnostisert, kan den føre til døden med et sykdomsbilde som er preget av sterkt nedsatt temperatur og sjokk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.