Hypotyreose er en tilstand som skyldes lavt stoffskifte på grunn av unormalt lav produksjon av hormonene tyroksin og trijodtyronin i skjoldbruskkjertelen.

Faktaboks

Uttale
hypotyreˈose
Etymologi
av gresk hypo, ‘under, for lite’, og glandula thyreoidea, ‘skjoldbruskkjertelen’
Også kjent som
hypotyreoidisme

Forekomst

Hypotyreose rammer omtrent fem prosent av norske kvinner, og én prosent av norske menn.

Årsaker

Den vanligste årsaken er en autoimmun betennelse i skjoldbruskkjertelen (tyreoiditt, Hashimotos sykdom) som fører til gradvis redusert evne til å produsere skjoldbruskkjertelhormoner.

Hypotyreose sees også etter behandling med radioaktivt jod eller kirurgi for hypertyreose eller svulst i skjoldbruskkjertelen.

Noen legemidler kan gi hypotyreose, for eksempel hjertemedisinen amiodaron (som inneholder store mengder jod) og de nye kreftmedisinene som stimulerer immunsystemet gjennom immunterapi (sjekkpunkthemmere).

Hypotyreose hos nyfødte (kretinisme) kan ubehandlet føre til alvorlig hemming av mental utvikling og vekst, og alle nyfødte screenes for dette. Hypotyreose kan i sjeldne tilfeller skyldes hypofysesvikt. Jodmangel som årsak til hypotyreose er et stort problem i mange utviklingsland, men finnes nesten ikke i Norge.

Symptomene

Symptomene er mangeartede og diffuse i starten, og utvikler seg vanligvis langsomt. Pasientene blir trette med økt søvnbehov. De mister energi, får svekket hukommelse og konsentrasjonsevne, og blir deprimerte. Tilstanden kan hos eldre lett forveksles med aldersdemens. Videre fryser pasientene lett. I uttalte tilfeller forandrer utseendet seg. Huden blir tørr, ofte skjellende. Håret blir også tørt, og det er håravfall fra hodehåret og øyebrynene (særlig ytterst). Huden blir deigaktig fortykket og svetter ikke. Den får et gulaktig, spesielt utseende. Neglene blir skjøre. Stemmen blir grovere og hesere enn før. Avføringen blir treg.

Diagnose

Tilstanden diagnostiseres ved hjelp av blodprøver ved å måle lave konsentrasjoner av skjoldbruskkjertelhormoner i blodet. Økt nivå av TSH tyder på at sykdommens årsak er i skjoldbruskkjertelen, og økt nivå av autoantistoff mot thyreoideas peroksydase (anti-TPO) tyder på at pasienten har autoimmun betennelse som årsak. I noen tilfeller kan TSH være forhøyet uten at nivået av tyroksin (T4) er lavere enn nedre referansegrense. Dette betegnes en latent eller subklinisk hypotyreose.

Behandling

Hos de aller fleste vil behandling med tyroksin normalisere stoffskiftet og reversere symptomene. Ved latent hypotyreose er det anbefalt å starte med behandling dersom pasienten er eller planlegger å bli gravid. Behandling med trijodtyronin (T3) er ikke anbefalt som standardbehandling. Doseringen av tyroksin styres etter normalisering av TSH-nivået i blodet.

Prognose

Dersom tilstanden ikke blir diagnostisert, kan den føre til døden med et sykdomsbilde som er preget av sterkt nedsatt temperatur og sjokk.

Med behandling er prognosen god. Hormonnivåene bør kontrolleres jevnlig og medikamentjusteringer gjøres ved behov. Oftest går dette greit, men hos noen kan det være behov for gjentatte doseendringer. Ved god tyreoideakontroll påvirker ikke hypotyreosesykdom leveutsiktene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg