prematur fødsel

Artikkelstart

Prematur fødsel er en fødsel før 259. svangerskapsdag eller før utgangen av 37. svangerskapsuke, det vil si minst tre uker før beregnet termin, eller når barnet har fødselsvekt lavere enn 2500 gram. Et slikt barn kalles ofte et prematurt barn.

Faktaboks

Uttale
prematˈur fødsel

Barn født til termin kan imidlertid ha lav fødselsvekt av andre årsaker, for eksempel sviktende morkakefunksjon, infeksjoner, svangerskapsforgiftning, dårlig ernæring, misdannelser og sykdom hos moren. I Norge endte 5,5 prosent av alle svangerskap som passerte uke tolv, før uke 37 i 2017. På internasjonal basis er dette er lavt tall. Grensen mellom prematur fødsel og abort kan være vanskelig å trekke, men settes nå vanligvis ved uke 24.

Årsaker

I de fleste tilfellene vet man ikke årsaken til den for tidlige fødselen. Det er antagelig mange patologiske mekanismer som kan føre til det samme endepunkt: for tidlig rieaktivitet.

En mekanisme er betennelsesreaksjon i fosterhinnene, forårsaket av de samme mikrober som normalt finnes i skjeden. Normalt trenger disse bakteriene ikke opp i livmoren, og hvorfor de gjør det hos enkelte kvinner, er ennå ikke klarlagt. Behandling med antibiotika kan ikke redusere risikoen for for tidlig fødsel.

Andre mekanismer er blødning i fosterhinnen, for tidlig aldring og degenerasjon av fosterhinnen, nedsatt immuntoleranse for fosterets vev, nedsatt virkning av progesteron, økt produksjon av cellefritt DNA fra fosteret. De fleste av disse mekanismene spiller en rolle for starten av normal fødsel, og forskningsspørsmålet er hvorfor det hos noen starter for tidlig.

Økt strekk av livmoren, som ved flerfødsler eller for mye fostervann, fører til produksjon av betennelsesfremmende stoffer (cytokiner), som gir riaktivitet.

Stress, som ved hard arbeidsbelastning eller engstelse og depresjon, gir også økt risiko.

Truende prematur fødsel vil si at det opptrer riaktivitet før utgangen av 37. svangerskapsuke.

Behandlingen

Kvinner som har hatt en for tidlig fødsel og kvinner der det i midtre del av svangerskapet kan påvises en kort livmorhals (ved hjelp av ultralydundersøkelse), har økt risiko. Behandling med progesteron er vist å kunne nedsette risikoen med rundt 40 prosent i disse gruppene. Behandlingen ellers har tidligere vært sengeleie og ro, hvor effektivt det er, er tvilsomt. Det finnes rihemmende medikamenter, men i gjennomsnitt utsetter de fødselen i bare ett døgn.

En prematur fødsel må overvåkes langt bedre enn en normal fødsel. Barn som veier mindre enn 2000 gram blir så godt som alltid overført til barneavdeling for overvåking og behandling.

Komplikasjoner

Det er ikke spesielle komplikasjoner knyttet til selve den premature fødselsprosessen, men det for tidlig fødte barnet er svært utsatt for komplikasjoner, og den perinatale dødeligheten hos premature barn er større enn for barn som ikke er født for tidlig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg