Kvelning er en dødsårsak hvor generell oksygenmangel i blodet (hypoksemi) er direkte årsak til hjertestans. Vanligvis brukes uttrykket i forbindelse med drap, sykdomstilstander eller ulykker hvor årsaken til oksygenmangelen er at luftveiene blokkeres slik at personen ikke kan puste. Det kan være sammensnøring av halsen (hengning, kverking), tilstopping av luftrøret (matstykke i halsen, sykelig oppsvulming av slimhinnen, drukning) eller hindret åndedrett ved sammenpressing av brystet.

Faktaboks

Også kjent som
asfyksi, suffokasjon

Kvelning brukes av og til også i forbindelse med oksygenmangel som skyldes innånding av gasser som fortrenger oksygen, eller som fremkaller akutt lungesvikt.

Indre kvelning

Indre kvelning brukes om tilstander hvor lungene fungerer normalt, og hvor hjertestansen skyldes at giftstoffer som kommer over i blodet, hindrer blodets transport av oksygen, for eksempel karbonmonoksidforgiftning, eller cellenes evne til å utnytte oksygenet, for eksempel cyanider.

Symptomer

Symptomene på kvelning er svær åndenød, blåfarging av hud og slimhinner (cyanose), uklarhet eller bevisstløshet og kramper. Ofte kommer også småblødninger i hud og slimhinner under kvelningsprosessen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg