Kvelning er en dødsårsak hvor generell oksygenmangel i blodet (hypoksemi) er direkte årsak til hjertestans. Vanligvis brukes uttrykket i forbindelse med drap, sykdomstilstander eller ulykker hvor årsaken til oksygenmangelen er at luftveiene blokkeres slik at personen ikke kan puste. Det kan være sammensnøring av halsen (hengning, kverking), tilstopping av luftrøret (matstykke i halsen, sykelig oppsvulming av slimhinnen, drukning) eller hindret åndedrett ved sammenpressing av brystet.

Kvelning brukes av og til også i forbindelse med oksygenmangel som skyldes innånding av gasser som fortrenger oksygen, eller som fremkaller akutt lungesvikt.

Indre kvelning brukes om tilstander hvor lungene fungerer normalt, og hvor hjertestansen skyldes at giftstoffer som kommer over i blodet, hindrer blodets transport av oksygen, for eksempel karbonmonoksidforgiftning, eller cellenes evne til å utnytte oksygenet, for eksempel cyanider.

Symptomene på kvelning er svær åndenød, blåfarging av hud og slimhinner (cyanose), uklarhet eller bevisstløshet og kramper. Ofte kommer også småblødninger i hud og slimhinner under kvelningsprosessen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.