Vaskepulver
Vaskepulver
Av /Shutterstock.
Granulat og pulver
Granulater er tørre sammensetninger av mindre pulverpartikler.
Granulat og pulver
Lisens: CC BY SA 3.0

Granulater er tørre sammensetninger av mindre pulverpartikler som danner små klumper, korn eller perler, for eksempel kunstgjødsel eller vaskepulver. I dagligtale kalles ofte granulater for pulver.

Faktaboks

Uttale
granulˈat
Etymologi
av latin granula, ‘lite korn’

I farmasi er granulat et preparat hvor ett eller flere virkestoff er fordelt i kornene sammen med hjelpestoffer og er vanligvis beregnet til å tas via munnen. Granulater inneholder ofte virkestoffer beregnet til raskt å frigjøres for å absorberes fra magesekk eller tarm eller til lokalvirkning i magesekk eller tarm.

Produksjon

Granulater dannes ved granulering eller pelletering. Dette er prosesser der pulverpartikler omdannes slik at de fester seg til hverandre og danner enheter med flere enkeltpartikler. Granulering deles i to faser: I våtgranulering tilsettes en væske for å få pulverpartiklene til å feste seg til hverandre. I tørrgranulering benytter man høyt trykk til å presse pulverpartiklene sammen til én sammen satt masse (et aggregat).

I legemiddelproduksjon er granulater typisk mellom 0,2 og 4,0 millimeter og bør ha en så ensartet størrelse som mulig.

Bruk

Årsaken til at man benytter granulater kan være for å få bedre flytegenskaper på pulverblandingen, for å unngå segregering av de ulike bestanddelene i en pulverblanding og for å redusere støvdannelse i produksjonsprosessen. Granulat er ofte et mellomprodukt i produksjon av legemidler og prosesseres ofte videre til tabletter eller fylles i harde gelatinkapsler.

Granulater kan også brukes som doseringsform slik de er. For eksempel finnes det legemidler mot virus der granulater er pakket som dosepulver i små poser. Innholdet i en slik dosepose inntas med vann.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg