Habituell abort er definert som tre spontane aborter etter hverandre uten at det har vært fødsel av et barn innimellom. Fordi aborter er så hyppige, er det ikke uvanlig at en kvinne kan oppleve flere aborter på rad. Har hun hatt så mange som tre, er det vanlig å gjøre undersøkelser for å se om det er en spesiell grunn.

Årsaker

Det er flere mulige årsaker til habituell abort, men i de fleste tilfellene finner man ingen årsak.

Mulige påvisbare årsaker kan være:

  • Genetiske: I sjeldne tilfeller kan foreldrene ha et kromosomavvik som ikke spiller noen rolle for dem selv, men som gjør at kombinasjonen av deres kromosomer ikke er levedyktige.
  • Infeksjon: Dette er en sjelden årsak.

Behandling

Behandlingen av habituell abort retter seg, hvis mulig, etter årsaken.

Kvinner med APS (antifosfolipid-syndrom) har økt tendens til blodlevring (koagulasjon) og behandles for dette.

En anatomisk årsak kan eventuelt opereres.

Det har vært en del interesse rettet mot bruken av progesteron. Progesteron er et hormon som produseres i eggstokkene og i morkaken, og som er essensielt for å opprettholde svangerskapet. Om tilførsel av hormonet utenfra kan bidra til å bevare svangerskapet, har vært usikkert. Nyere studier har ikke viste noen effekt av tilførsel av progesteron til kvinner med habituelle aborter.

Hvis det ikke er funnet noen spesiell årsak, er den statistiske sannsynligheten for at det går bra i neste svangerskap, omtrent 50 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg