Habituell abort er definert som tre spontane aborter etter hverandre uten at det har vært fødsel av et barn innimellom. Fordi aborter er så hyppige, er det ikke uvanlig at en kvinne kan oppleve flere aborter på rad. Har hun hatt så mange som tre, er det vanlig å gjøre undersøkelser for å se om det er noen spesiell grunn.

Årsaker til habituell abort kan være

  • Genetiske

I sjeldne tilfeller kan foreldrene ha et kromosomavvik som ikke spiller noen rolle for dem selv, men som gjør at kombinasjonen av deres kromosomer ikke er levedyktige. 

  • Immunologiske

Den autoimmune sykdommen antifosfolipid antistoff syndrom (APS).

  • Anatomiske

Misdannelser i livmoren eller muskelknuter.

  • Infeksjon

Sjelden.

  • I de fleste tilfellene finnes ingen årsak.

Behandlingen av habituell abort retter seg – hvis mulig – etter årsaken. Kvinner med APS har økt tendens til blodlevring og behandles for dette. En anatomisk årsak kan eventuelt opereres. Det har vært en del interesse rettet mot bruken av progesteron. Progesteron er et hormon som produseres i eggstokkene og i morkaken, og som er essensielt for å opprettholde svangerskapet. Om tilførsel av hormonet utenfra kan bidra til å bevare svangerskapet, har vært usikkert. I 2015 ble det publisert en stor, velkontrollert undersøkelse som ikke viste noen effekt av tilførsel av progesteron til kvinner med habituelle aborter (N Engl J Med 2015; 373:2141-2148).

Hvis det ikke er funnet spesiell noen årsak, er den statistiske sannsynligheten for at det går bra i neste svangerskap, omtrent 50 prosent. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.