Haloperidol er et legemiddel som brukes mot psykose (antipsykotika), og har i tillegg en kvalmestillende og beroligende (sedativ) effekt.

Faktaboks

Uttale
haloperidˈol

Virkningsmekanisme

Haloperidols antipsykotiske effekt kommer av hemming av dopamin2(D2)-reseptorer i de dopaminerge nervebanene. Den antiemetiske effekten kommer av hemming av dopamin2-reseptorer i kjemotriggersonen som ligger i hjernestammen.

Haloperidol er et førstegenerasjons antipsykotika. Kjemisk er haloperidol et butyrofenonderivat.

Bruk

Haloperidol brukes hovedsakelig i behandling av schizofreni, men også andre psykiske lidelser som bipolar lidelse type 1. Det kan også brukes ved uro- og forvirringstilstander hos eldre mennesker. Haloperidol brukes i lave doser, det betyr en lav styrke av legemiddelet per døgn for å oppnå effekt.

Bivirkninger

Haloperidol kan gi vanlige bivirkninger som munntørrhet, forstoppelse, søvnløshet , og ereksjonssvikt. På grunn av sin sterke antidopminerge effekt, kan haloperidol gi sterke, akutte og mer alvorlig bivirkninger som skjelving, ufrivillige kroppsbevegelser (dyskinesier), stivhet og muskelspenning (dystoni).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg