Arteria carotis communis er en pulsåre som forsyner hodet og halsen med blod. Den kalles 'halsarterien' på norsk fordi man kan palpere pulsslagene gjennom den hvis man legger fingrene langs siden av halsen.

Faktaboks

Uttale

art'eria kar'otis kom'unis

Etymologi

av gresk: karotis, 'halspulsåren', av karotikos, 'bedøvende', siden et trykk på delingsstedet kan fremkalle bevisstløshet

Også kjent som

halspulsåren

Den 5—7 millimeter tykke arterien springer på høyre side ut fra truncus brachiocephalicus, på venstre side direkte ut fra den konvekse flaten på aortabuen. Den høyre åren er derfor litt kortere enn den venstre. Arterien går lateralt til siden for glandula thyreoidea og under den skrå halsmuskelen (musculus sternocleidomastoideus). Den er her omgitt av en fold (vagina carotica) av halsfascien, hvor den går sammen med vena jugularis interna og nervus vagus. Den avgir vanligvis ingen forgreninger frem til den deler seg i to (bifurcatio carotidis) – i arteria carotis interna & externa, omtrent i høyde med 4.—5. halsvirvel (store variasjoner). Delingsstedet er noe utvidet (sinus/bulbus caroticus). Her ligger det baroreseptorer i åreveggen som regulerer blodtrykket og hjertets frekvens og kraft, samt et paraganglion (glomus caroticum) for 'avlesning' av blodets O2-mivå. Begge reseptorer er innervert av nervus glossopharyngeus (IX).

Anatomisk nøkkelinformasjon:

  • Proksimale forbindelse: arcus aortae
  • Distale forbindelse: arteria carotis externa (medialt fortil), arteria carotis interna (lateralt baktil)
  • Forgreninger: arterien avgir vanligvis ingen forgreninger, men kan i noen tilfeller avgi den variable arteria thyreoidea ima til skjoldbruskkjertelen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg