Harepest, tularemi, er en infeksjonssykdom som kan overføres fra harer og smågnagere til mennesker (zoonose) og som forårsakes av bakterienFrancisella tularensis. Sykdommen forekommer endemisk over hele den nordlige halvdel av jordkloden.

Harepesten som vi har her i landet, spres til mennesker fra hare og smågnagere, enten ved direkte kontakt, eller indirekte gjennom insektbitt eller fra kontaminert støv eller vann. Inkubasjonstiden er vanligvis 2-5 døgn, men kan også være lengre. 

Smittemåten avgjør delvis hvordan sykdommen arter seg, idet symptomer og sykdomstegn avspeiler hvordan og hvor bakteriene er kommet inn i kroppen. Smittes man gjennom stikk eller direkte berøring, får man ofte et lokalt sår og hevelse med puss i nærliggende lymfeknuter. Uansett smittevei er feber og allmennsymptomer en del av sykdomsbildet. Tilstanden skal behandles med antibiotika.

I Norge ser vi enkelttilfeller og små epidemier, og antall meldte tilfeller varierer fra ingen til noen titalls hvert år. De fleste tilfeller er om høsten i år med stor smågnagerbestand.

Bakterien Francisella tularensis er oppkalt etter den amerikanske bakteriologen Edward Francis (1872–1957). 

Tularemi stammer fra Tulare i California, USA.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.