harepest

Harepest, tularemi, er en infeksjonssykdom som kan overføres fra harer og smågnagere til mennesker (zoonose) og som forårsakes av bakterien Francisella tularensis. Sykdommen forekommer endemisk over hele den nordlige halvdel av jordkloden.

Faktaboks

Også kjent som

tularemi, lemenfeber, lemenpest

Smittevei

Harepesten som vi har her i landet, spres til mennesker fra hare og smågnagere, enten ved direkte kontakt, eller indirekte gjennom insektbitt eller fra kontaminert støv eller vann. Inkubasjonstiden er vanligvis to til fem døgn, men kan også være lengre.

Symptomer

Smittemåten avgjør delvis hvordan sykdommen arter seg, idet symptomer og sykdomstegn avspeiler hvordan og hvor bakteriene er kommet inn i kroppen. Smittes man gjennom stikk eller direkte berøring, får man ofte et lokalt sår og hevelse med puss i nærliggende lymfeknuter. Uansett smittevei er feber og allmennsymptomer en del av sykdomsbildet. Tilstanden skal behandles med antibiotika.

Forekomst

I Norge ser vi enkelttilfeller og små epidemier, og antall meldte tilfeller varierer fra ingen til noen titalls hvert år. De fleste tilfeller er om høsten i år med stor smågnagerbestand.

Navn

Bakterien Francisella tularensis er oppkalt etter den amerikanske bakteriologen Edward Francis (1872–1957).

Tularemi stammer fra Tulare i California, USA.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg