Hemjern er en jernforbindelse som finnes i blodet og musklene. Hemjern er bundet til porfyrin og det er denne formen som inngår i hemoglobin og myoglobin. Av den totale jernmengden i kroppen, som er på rundt fire gram, er det 70 prosent som er hemjern.

Den resterende jernmengden, som kalles ikke-hemjern eller ionisert jern, finnes i blodet som serumjern/plasmajern og som lagerjern bundet til ferritin.

Jern i maten finnes også i disse to formene, hemjern og ikke-hemjern. Ikke-hemjern er ioniserbart jern mens hemjernet er bundet til protein. Begge typer finnes både i grønnsaker og i animalske matvarer som fisk, fjørfe, kjøtt, blod og innmat.

Hvor mye jern som absorberes fra kosten er blant annet avhengig av personens jernstatus fra før. Det er først og fremst avhengig av det totale innholdet av jern i kosten og i hvilken form det foreligger. Hemjern absorberes lettere enn ikke-hemjern, og er også mindre avhengig av faktorer i kosten som fremmer (for eksempel vitamin C) eller hemmer absorpsjonen. Absorpsjonsgraden for hemjern er 15–35 prosent mens tilsvarende for ikke-hemjern er 2–20 prosent. Ved dårlig jernstatus og jernmangelanemi anbefales derfor blant annet inntak av hemjern fra kjøtt og innmat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg