Histoplasmose er en infeksjon fremkalt av soppen Histoplasma capsulatum. Man blir infisert gjennom luftveiene, men de fleste som smittes blir ikke syke.

Faktaboks

Uttale
histoplasmˈose

Lungesykdom, som kan være av akutt eller kronisk karakter, er den vanligste manifestasjonen, men spredning av soppen til en rekke andre organer, for eksempel til huden, nervesystemet, hjertet, tarmen og så videre, kan sees hos personer med alvorlig nedsatt infeksjonsforsvar, for eksempel hos aidspasienter.

Histoplasmose forekommer flere steder i verden og spesielt i sentrale deler av USA og i Mellom-Amerika. Tilfeller av histoplasmose er diagnostisert her i Norge de siste årene hos turister og andre personer som har oppholdt seg i områder hvor histoplasmose er utbredt. Noen få alvorlige tilfeller av histoplasmose er sett hos aidspasienter fra Afrika og Asia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg