Hjemmeulykker er ulykker som skjer i eller i nærheten av hjemmet.

Hjemmeulykker er den vanligste typen ulykker. Om lag 500 nordmenn utsettes daglig for en ulykkesskade som krever legebehandling. Av disse ulykkene skjer 2/3, eller ca. 120 000, i hjemmet eller dets umiddelbare nærhet. De fleste slike ulykker skjer i kjøkkenet.

Den vanligste skademåten er fall, og den vanligste skadetypen er benbrudd. I yngre aldersgrupper er det flest gutter og unge menn som er utsatt, men i gruppen over 65 år er kvinner mest utsatt, særlig for bruddskader i bena.

Av grunner vi ikke kjenner fullt ut, øker hyppigheten av lårhalsbrudd fra år til år. Lårhalsbrudd er en viktig årsak til uførhet og ekstra omsorgsbehov, samtidig som behandling av bruddskader legger beslag på store deler av sykehuskapasiteten over hele landet.

Hjemmeulykkene viser tendens til å øke fordi det blir flere eldre, flere enslige, og mer farlig utstyr i og nær hjemmene.

Forsøk viser at ved systematisk registrering av ulykkesmekanismene og oppfølging av tiltak rettet mot disse, kan hjemmeulykker reduseres med 25–30 prosent i alle aldersgrupper. Dette kan bare skje ved samarbeid mellom helsetjenesten, som får rede på skadene, myndighetene og befolkningen ellers som kan gjøre noe med risikosituasjonene. Forebyggingen må skje over et stort område som både dekker farlig utstyr, farlig atferd og risikable situasjoner folk selv setter seg i, for eksempel ved beruselse. Systematisk forebygging må rette seg mot risikable forhold i de enkelte rommene. Det finnes utarbeidet eget opplysningsmateriell som kan brukes til kursvirksomhet på dette feltet, og mange helsestasjoner har også engasjert seg i forebygging, særlig av barneulykker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.