I Norge må 135 000 barn under 15 år hvert år få medisinsk behandling på grunn av skader i forbindelse med ulykker. Ulykker er årsak til omkring en av fem dødsfall før 20 års alder. Årlig dør omkring 20 barn og ungdom i trafikkulykker. Dødelighet av ulykker har falt betydelig de siste tiåra.

Årsaker

Det er store forskjeller mellom aldersgruppene i årsaker til ulykker. I de første leveåra er brannsår en vanlig grunn til at barn må få legehjelp, mens etter tre år er trafikkulykker, forgiftninger og fall de vanligste årsakene. Over halvparten av alle forgiftninger rammer barn. Noen av disse forgiftningene skyldes legemidler, mens andre kommer av nikotin, etsende stoffer, white spirit og beslektede petroleumsprodukter.

Barn er så utsatte for ulykker fordi de i sitt kreative møte med verden stadig utfordrer omgivelsene. De vil utforske ting ved å smake og eventuelt svelge, og de utfordrer rommet ved å teste nye territorier. Det ulykkesforebyggende arbeidet må ta utgangspunkt i barnets alder og utviklingstrinn. Det må bygge på barnets premisser. Det er imidlertid påbudt å sikre barnet i bil.

I barnets første leveår skyldes ulykkene oftest uhell fra foreldrenes side. Fall fra stellebord er ikke vanlig, men desto mer tragisk når det skjer og fører til skade. Et øyeblikks uoppmerksomhet kan være nok til at barnet faller i gulvet. En må derfor alltid sørge for å ha alt innen rekkevidde før stellet begynner, eller en må ta barnet på armen dersom en må hente noe. Når barnet mestrer klatringens kunst, kommer fallulykkene.

Leker havner lett i munnen på spedbarn og småbarn. I verste fall kan de havne i luftveiene og føre til kvelning. Mange ulykker skyldes forgiftninger fordi barn her vil søke utfordringer. De synes piller er spennende. Videre kan glovarme drikker når en har barnet på fanget føre til skåldingsskader. Forbrenninger er også en vanlig årsak til ulykker blant barn. Forbrenningene kan skyldes åpen varme eller en kasserolle som velter.

Når barnet blir mer selvstendig og beveger seg over større territorier, blir selvsagt muligheten for ulykker større. Drukning er fortsatt en vanlig årsak til ulykker blant småbarn. Barn kan drukne på svært grunt vann. Det er strenge forskrifter for sikring av basseng og liknende.

Forebygging

Det er viktig å ha et bevisst forhold til barneulykker, men en skal selvsagt heller ikke tro at en kan klare å skape et oppvekstmiljø uten risiko og farer. Det er viktig at enkle, preventive tiltak som sikring av medikamenter og etsende væsker, trygging mot fall og sikring av trafikkfeller blir en realitet.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har satt opp følgende punkter over hva en kan gjøre for å sikre mot barneulykker:

  • Fjern løse deler
  • Pass på farlige stoffer
  • Beskytt skarpe hjørner
  • Unngå brannskade
  • Pass på åpninger
  • Ta bort knotter og snorer
  • Unngå klemmefare
  • Følg bruksanvisningen

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg