barneulykker

Artikkelstart

I Norge må 125 000 barn under 15 år hvert år få medisinsk behandling på grunn av skader i forbindelse med ulykker. Ulykker er også den vanligste årsaken til at barn mellom ett og 15 år dør. I 2003 omkom 46 barn i ulykker. Over 50 prosent av dødsulykkene skjer før barnet er sju år.

Årsaker

Det er påfallende forskjeller mellom aldersgruppene i årsaker til ulykker. I de første leveårene er brannsår en vanlig grunn til at barn må få legehjelp, mens etter tre år er trafikkulykker, forgiftninger og fall de vanligste årsakene. Over halvparten av alle forgiftninger rammer barn. Noen av disse forgiftningene skyldes legemidler, mens andre kommer av nikotin, etsende stoffer, white-spirit og beslektede petroleumsprodukter.

Barn er så utsatte for ulykker fordi de i sitt kreative møte med verden stadig utfordrer omgivelsene. De vil utforske ting ved å smake og eventuelt svelge, og de utfordrer rommet ved å teste nye territorier. Det ulykkesforebyggende arbeidet må ta utgangspunkt i barnets alder og utviklingstrinn. Det må bygge på barnets premisser.

I barnets første leveår skyldes ulykkene naturlig nok uhell fra foreldrenes side. Fall fra stellebord er ikke vanlig, men desto mer tragisk når det skjer og fører til skade. Et øyeblikks uoppmerksomhet kan være nok til at barnet faller i gulvet. En må derfor alltid sørge for å ha alt innen rekkevidde før stellet begynner, eller en må ta barnet på armen dersom en må hente noe.

En må også passe på lekene. De fleste havner i munnen på spedbarn og småbarn. I verste fall kan de havne i luftveiene og føre til kvelning.

Videre bør en ikke drikke glovarme drikker når en har barnet på fanget.

Det er påbudt å sikre barnet i bil.

Når barnet blir mer selvstendig og beveger seg over større territorier, blir selvsagt muligheten for ulykker større.

Drukning er fortsatt en vanlig årsak til ulykker blant småbarn. Barn kan drukne på svært grunt vann. Det er strenge forskrifter for sikring av basseng og liknende.

Forbrenninger er også en vanlig årsak til ulykker blant barn. Forbrenningene kan skyldes åpen varme eller en kasserolle som velter.

Mange ulykker skyldes forgiftninger fordi barn her vil søke utfordringer. De synes piller er spennende.

Når barnet mestrer klatringens kunst, kommer fallulykkene.

Forebygging

Det er viktig å ha et bevisst forhold til barneulykker, men en skal selvsagt heller ikke tro at en kan klare å skape et oppvekstmiljø uten risiko og farer. Det er viktig at enkle, preventive tiltak som sikring av medikamenter og etsende væsker, trygging mot fall og sikring av trafikkfeller blir en realitet.

Helsedirektoratet har satt opp følgende punkter over hva en kan gjøre for å sikre mot barneulykker:

  • Gjøre omgivelsene mer barnevennlige både i hjemmet og i nærmiljøet.
  • Sørge for at barna har tilstrekkelig tilsyn.
  • Bruke sikkerhetsutstyr når det er nødvendig.
  • Sørge for at leker, sportsutstyr og andre produkter som barna bruker, er av god sikkerhetsmessig kvalitet.
  • La barna vokse med utfordringene og gi kunnskap og veiledning etter barnets utviklingstrinn.
  • Sette grenser for hva barna får lov til å gjøre og hvor de får lov til å oppholde seg.
  • Være gode forbilder for barna.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg